16 sierpnia 2016
Karp z patelni z cebulą
Cebula pieczona albo podsmażona na patelni jest idealnym wzbogaceniem smaku karpia. Pamiętajcie o tym, podając tę smaczną rybę wprost z patelni.
Jeśli zapomnicie cebulę upiec lub usmażyć, dobrze jest drobno posiekać jej świeży kawałek i posypać nią usmażoną rybę.
Składniki:
- świeży karp o wadze ok. 1,5 kg
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Karpia oskrobać, wypatroszyć i pokroić w szerokie na 6–7 cm dzwonka. Każde dzwonko przekroić przy kręgosłupie na połówki
- Patelnię rozgrzać.
- Wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną.
- Półdzwonka kłaść na rozgrzany tłuszcz stroną wewnętrzną i smażyć do połowy. Zdjąć z patelni i usunąć teraz ości, które łatwo wyjdę z częściowo usmażonej ryby.
- Kawałki karpia usmażone połowicznie i pozbawione ości, posolić doprawić pieprzem, oprószyć mieszanką mąki pszennej i ziemniaczanej i dosmażyć. Najpierw należy kłaść na patelnię skórą do dołu.
- Obok ryb położyć połówki cebuli przekrojonej w poprzek.
- Karpia z patelni podawać z lekko podsmażoną lub upieczoną cebulą.
Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 157,94 kcal
- Wartość energetyczna 661,63 kJ
- Białko ogółem 12,97 g
- Tłuszcz 9,25 g
- Węglowodany 6,23 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: karp