16 sierpnia 2016

Karp z patelni z cebulą

karp-z-pateni-z-cebula-szwaderki

Cebula pieczona albo podsmażona na patelni jest idealnym wzbogaceniem smaku karpia. Pamiętajcie o tym, podając tę smaczną rybę wprost z patelni.

Jeśli zapomnicie cebulę upiec lub usmażyć, dobrze jest drobno posiekać jej świeży kawałek i posypać nią usmażoną rybę.

Składniki:

  • świeży karp o wadze ok. 1,5 kg
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Karpia oskrobać, wypatroszyć i pokroić w szerokie na 6–7 cm dzwonka. Każde dzwonko przekroić przy kręgosłupie na połówki
  2. Patelnię rozgrzać.
  3. Wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną.
  4. Półdzwonka kłaść na rozgrzany tłuszcz stroną wewnętrzną i smażyć do połowy. Zdjąć z patelni i usunąć teraz ości, które łatwo wyjdę z częściowo usmażonej ryby.
  5. Kawałki karpia usmażone połowicznie i pozbawione ości, posolić doprawić pieprzem, oprószyć mieszanką mąki pszennej i ziemniaczanej i dosmażyć. Najpierw należy kłaść na patelnię skórą do dołu.
  6. Obok ryb położyć połówki cebuli przekrojonej w poprzek.
  7. Karpia z patelni podawać z lekko podsmażoną lub upieczoną cebulą.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 157,94 kcal
  • Wartość energetyczna 661,63 kJ
  • Białko ogółem 12,97 g
  • Tłuszcz 9,25 g
  • Węglowodany 6,23 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: karp