31 sierpnia 2016
Pulpety z małej siei w sosie beszamel
Pulpety z siei należy podawać na gorąco, polane sosem. Do nich odpowiedni jest ryż, kasza jęczmienna lub makaron.
Składniki:
- pół kilograma umytych i wypatroszonych mniejszych siei pozbawionych głów i płetw
- średnia cebula
- białko z jednego jajka
- łyżka stołowa masła extra
- łyżka kaszy manny
- łyżka stołowa posiekanego kopru
- łyżka stołowa natki pietruszki
-
sól i pieprz do smaku
Na sos: - 0,5 l mleka pełnego
- mała cebula
- same grube łodygi od połowy pęczka natki pietruszki
- 2 listki laurowe
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
- 1 i ½ łyżki stołowej masła ekstra
- 1 i ½ łyżki stołowej mąki pszennej
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Tuszki siei zemleć na średnim sicie. Dodać białko z jajka, drobno posiekaną cebulę, koper, natkę pietruszki, kaszę manny i masło. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.
- Lepić okrągłe pulpety wielkości dużych orzechów włoskich (lub piłeczek do ping–ponga).
- Jeśli nie ma garnka go gotowania na parze, wystarczy do zwykłego garnka wlać 2 szklanki wody, włożyć do niego durszlak, ułożyć w durszlaku partię pulpetów i przykryć przykrywką. Gotować na parze 10 minut.
- Aby zrobić sos beszamel, trzeba do garnka wlać mleko z cebulą, listkami laurowymi, łodygami pietruszki i ziarnistym pieprzem. Podgrzać, ale nie zagotować. Tuż przed zagotowaniem zsunąć garnek z ognia i pozostawić na 20–30 minut. Potem przecedzić mleko.
- Na patelni stopić masło i dodać mąkę. Szybko mieszając, należy doprowadzić do zazłocenia się zasmażki.
- Zdjąć patelnię z zasmażką z ognia i nadal mieszając, rozcieńczyć ją ciepłym mlekiem. Po czym ponownie zagotować, ale mieszać, żeby się nie przypaliła.
- Po 3–4 minutach, kiedy sos nieco zgęstnieje i zacznie błyszczeć, trzeba doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy sos będzie gotowy, zdjąć go z ognia.
Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 110,00 kcal
- Wartość energetyczna 462,38 kJ
- Białko ogółem 9,80 g
- Tłuszcz 5,76 g
- Węglowodany 4,57 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: sieja