31 sierpnia 2016

Pulpety z małej siei w sosie beszamel

pulpety-z-siei-w-sosie-beszamel-szwaderki

Pulpety z siei należy podawać na gorąco, polane sosem. Do nich odpowiedni jest ryż, kasza jęczmienna lub makaron.

Składniki:

  • pół kilograma umytych i wypatroszonych mniejszych siei pozbawionych głów i płetw
  • średnia cebula
  • białko z jednego jajka
  • łyżka stołowa masła extra
  • łyżka kaszy manny
  • łyżka stołowa posiekanego kopru
  • łyżka stołowa natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

    Na sos:
  • 0,5 l mleka pełnego
  • mała cebula
  • same grube łodygi od połowy pęczka natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1 i ½ łyżki stołowej masła ekstra
  • 1 i ½ łyżki stołowej mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Tuszki siei zemleć na średnim sicie. Dodać białko z jajka, drobno posiekaną cebulę, koper, natkę pietruszki, kaszę manny i masło. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.
  2. Lepić okrągłe pulpety wielkości dużych orzechów włoskich (lub piłeczek do ping–ponga).
  3. Jeśli nie ma garnka go gotowania na parze, wystarczy do zwykłego garnka wlać 2 szklanki wody, włożyć do niego durszlak, ułożyć w durszlaku partię pulpetów i przykryć przykrywką. Gotować na parze 10 minut.
  4. Aby zrobić sos beszamel, trzeba do garnka wlać mleko z cebulą, listkami laurowymi, łodygami pietruszki i ziarnistym pieprzem. Podgrzać, ale nie zagotować. Tuż przed zagotowaniem zsunąć garnek z ognia i pozostawić na 20–30 minut. Potem przecedzić mleko.
  5. Na patelni stopić masło i dodać mąkę. Szybko mieszając, należy doprowadzić do zazłocenia się zasmażki.
  6. Zdjąć patelnię z zasmażką z ognia i nadal mieszając, rozcieńczyć ją ciepłym mlekiem. Po czym ponownie zagotować, ale mieszać, żeby się nie przypaliła.
  7. Po 3–4 minutach, kiedy sos nieco zgęstnieje i zacznie błyszczeć, trzeba doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy sos będzie gotowy, zdjąć go z ognia.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 110,00 kcal
  • Wartość energetyczna 462,38 kJ
  • Białko ogółem 9,80 g
  • Tłuszcz 5,76 g
  • Węglowodany 4,57 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: sieja