Kategoria:

Przepisy kulinarne


16 sierpnia 2016

Karp z patelni z cebulą

karp-z-pateni-z-cebula-szwaderki

Cebula pieczona albo podsmażona na patelni jest idealnym wzbogaceniem smaku karpia. Pamiętajcie o tym, podając tę smaczną rybę wprost z patelni. Jeśli zapomnicie cebulę upiec lub usmażyć, dobrze jest drobno posiekać jej świeży kawałek i posypać nią usmażoną rybę.

Czytaj dalej »


30 czerwca 2016

Szczupak w sosie koperkowo-czosnkowym

szczupak-w-sosie-koperkowo-czosnkowym-szwaderki

Szczupak to ryba chuda, dlatego sos może być tłusty, czyli jak ten na bazie dobrej śmietany z dodatkiem majonezu. Najsmaczniejszy jest szczupak gorący, wprost z patelni i polany bardzo zimnym sosem. Uwaga – szczupaka w żadnym razie nie wolno przesmażyć, bo wtedy nie będzie soczysty. I nigdy nie należy go solić przed smażeniem!

Czytaj dalej »


27 kwietnia 2016

Lin w cieście piwnym

lin-w-ciescie-piwnym-szwaderki

Zwykle podaję tak smażonego lina z bukietem surówek i kiszoną kapustą oraz z frytkami ziemniaczanymi pieczonymi na blaszce w piekarniku lub z ryżem, pieczonymi ziemniakami, z ugotowaną fasolą. Danie jest dość sycące, ale niezwykle smaczne.

Czytaj dalej »


15 kwietnia 2016

Steki z jesiotra z grilla

steki-jesiotra-z-grilla-szwaderki

Jesiotra radzę kupić w całości. Sprawić, a następnie odciąć głowę, płetwę ogonową i pozostałe płetwy. Włożyć do zamrażarki na 6–8 godzin (tuszę 3–4 kilogramowego jesiotra). W tym czasie mięso doskonale stężeje, ale jeszcze nie zamarznie na kość. Tak zmrożonego jesiotra najłatwiej kroić w poprzeczne plastry...

Czytaj dalej »


Dalej