O autorach
W redagowaniu naszej witryny internetowej i newslettera pomagają nam:
Wojciech Charewicz
Dziennikarz, podróżnik, kucharz, myśliwy, wędkarz i szachista.
Autor ponad 700 artykułów o tematyce kulinarnej publikowanych między innymi w Wiadomościach Wędkarskich (od stycznia 2007 roku), Gazecie Olsztyńskiej, Tygodniku Piskim, Tygodniku Szczytno, dwutygodniku „Nad Sołą i Koszarawą”. Od grudnia 2012 roku autor łowieckiej rubryki kulinarnej w miesięczniku „Brać Łowiecka”. Zakochany w tradycyjnej kuchni polskiej oraz daniach z dziczyzny i ryb.
W 2001 roku, na Festiwalu Kuchni i Wędki „Sielawa blues” w Starych Jabłonkach koło Ostródy zdobył I miejsce za pstrąga faszerowanego z grilla.
W 2003 - I miejsce za białą kiełbasę z dzika.
W 2005 - I miejsce za węgorza wędzonego „Po polsku” patroszonego bez otwierania jamy brzusznej oraz II miejsce w klasyfikacji generalnej.
W 2006 roku zdobył I nagrodę publiczności, I nagrodę za potrawę z ryb (sandacz w serze pleśniowym) oraz I miejsce w klasyfikacji generalnej mistrzów kuchni Warmii i Mazur. Za co otrzymał dyplom Akademii Kuchni Polskiej.
Trzykrotny finalista Mistrzostw Polski w Grillowaniu.
W syberyjskiej i kanadyjskiej tajdze czuje się jak w domu. Od ponad 20 lat spędza tam wszystkie urlopy. Na Alasce, w Rosji i w Kambodży zrealizował 36 filmów o tematyce podróżniczo-kulinarno-wędkarskiej: „Zjedz Alaskę”, „Zjedz Rosję” „Zjedz Kambodżę”.
Pomysłodawca i współautor z dr Aleksandrą Czarnewicz-Kamińską książki kulinarnej "Dieta i Miłość" (2012 r.)
Pomysłodawca i współtwórca oraz współprowadzący 6-odcinkowego serialu tv - "Kulinarna Mapa Polski" (2012/2013).
Tabele wartości odżywczych opracowała dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska.
Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, trener żywieniowy.
Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Tytuł doktora uzyskała na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Dziennikarz i współpracownik wielu czasopism związanych z żywieniem i zdrowiem, ekspert żywieniowy, konsultant merytoryczny. Gość programów telewizyjnych i radiowych, dyplomowany pedagog.
Zawodowo zajmuje się poradnictwem dietetycznym dla pacjentów z różnymi schorzeniami przewodu pokarmowego, edukacją żywieniową w zakresie prawidłowego sposobu żywienia, a także profilaktyką chorób cywilizacyjnych, dietoterapią zaburzeń odżywiania, psychologią żywienia. Uwielbia gotować. Sama piecze chleb, gotuje obiady, przygotowuje marynaty na zimę.
Miłośniczka kuchni smacznej i zdrowej. Twierdzi, że pokarm powinien najpierw leczyć, a potem sycić.
Współautorka książki kucharskiej "Dieta i Miłość" (2012) oraz współtwórczyni i współprowadząca "Kulinarnej Mapy Polski".
Prywatnie – mama Amelii i Aleksandra.