Kategoria:

Porady

18 kwietnia 2013

Porady Wojtka Charewicza cz.2 - przygotowywanie ryb

porady-przygotowanie-ryb-szwaderki

Porad na temat prawidłowego przygotowywania ryb udziela Wojciech Charewicz.

Zapach mułu może być  tez spowodowany niedokładnym skrobaniem ryb.  Łowione w sezonie letnim, mogą mieć nieswoisty zapach pochodzący od rozwijających się w ciepłej wodzie glonów. Glony te często pozostają przy skórze, pod łuską. Dlatego po oskrobaniu z łuski, dobrze jest dokładnie oskrobać jeszcze samą skórę, aż stanie się jasno-szara.

Dodanie soku z cytryny do kawałków surowej ryby przed smażenie powoduje...

Czytaj dalej »


16 kwietnia 2013

Porady Wojtka Charewicza cz.1 - przechowywanie ryb

porady-przechowywanie-ryb-szwaderki

Porad na temat prawidłowego przechowywania ryb udziela Wojciech Charewicz.

Ryby drapieżne, mające woreczek żółciowy powinno się patroszyć najpóźniej w 30 minut po ubiciu. Potem często woreczek żółciowy pęka i rozlewa się nadając tuszy wątrobiany kolor i gorzki posmak.

Ryby złowione i wypatroszone bardzo dobrze się przechowuje latem, i przewozi jeśli przełożyć je i ich wnętrza...

Czytaj dalej »