15 kwietnia 2016

Steki z jesiotra z grilla

steki-jesiotra-z-grilla-szwaderki

Jesiotra radzę kupić w całości. Sprawić, a następnie odciąć głowę, płetwę ogonową i pozostałe płetwy. Włożyć do zamrażarki na 6–8 godzin (tuszę 3–4 kilogramowego jesiotra). W tym czasie mięso doskonale stężeje, ale jeszcze nie zamarznie na kość.

Tak zmrożonego jesiotra najłatwiej kroić w poprzeczne plastry – steki grubości do 2 cm. Każdy taki plaster należy włożyć do osobnej torebki foliowej przeznaczonej do mrożenia mięs i schować do zamrażalnika. Można jesiotra w plastrach przechowywać w postaci zamrożonej do 3. miesięcy i nie utraci on smaku i świeżego zapachu.

Składniki:

  • tuszka z jesiotra 200 g

Przygotowanie:

  1. Jesiotra pokroić w dzwonka grubości ok. 2-centymetrowe, starając się, aby każde z nich było ucięte równo. Jeżeli chcemy na grilla elektrycznego kłaść kilka porcji, muszą być one bardzo zbliżonej grubości, aby przylegały równo.
  2. Ruszt posmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju rzepakowym. Podłączyć do prądu, a grzałkę grilla ustawić na maksymalną temperaturę. Nagrzać do maksymalnej temperatury, co sygnalizuje zgaśnięcie lampki.
  3. Kłaść na ruszt porcje ażurowo, aby nie stykały się ze sobą. Grillować 3–4 minuty.
  4. Warto pamiętać, aby porcji nie solić przed przygotowaniem. Solenie wcześniejsze powoduje twardnienie mięsa jesiotra utratę i utratę wilgotności.
  5. Dzwonka solić dopiero na talerzu.
  6. Podawać z sałatą lodową i czerwoną papryką.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 105 kcal
  • Wartość energetyczna 441 kJ
  • Białko ogółem 16,14 g
  • Tłuszcz 4,04 g
  • Węglowodany 0 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: jesiotr