15 kwietnia 2016
Steki z jesiotra z grilla
Jesiotra radzę kupić w całości. Sprawić, a następnie odciąć głowę, płetwę ogonową i pozostałe płetwy. Włożyć do zamrażarki na 6–8 godzin (tuszę 3–4 kilogramowego jesiotra). W tym czasie mięso doskonale stężeje, ale jeszcze nie zamarznie na kość.
Tak zmrożonego jesiotra najłatwiej kroić w poprzeczne plastry – steki grubości do 2 cm. Każdy taki plaster należy włożyć do osobnej torebki foliowej przeznaczonej do mrożenia mięs i schować do zamrażalnika. Można jesiotra w plastrach przechowywać w postaci zamrożonej do 3. miesięcy i nie utraci on smaku i świeżego zapachu.
Składniki:
-
tuszka z jesiotra 200 g
Przygotowanie:
- Jesiotra pokroić w dzwonka grubości ok. 2-centymetrowe, starając się, aby każde z nich było ucięte równo. Jeżeli chcemy na grilla elektrycznego kłaść kilka porcji, muszą być one bardzo zbliżonej grubości, aby przylegały równo.
- Ruszt posmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju rzepakowym. Podłączyć do prądu, a grzałkę grilla ustawić na maksymalną temperaturę. Nagrzać do maksymalnej temperatury, co sygnalizuje zgaśnięcie lampki.
- Kłaść na ruszt porcje ażurowo, aby nie stykały się ze sobą. Grillować 3–4 minuty.
- Warto pamiętać, aby porcji nie solić przed przygotowaniem. Solenie wcześniejsze powoduje twardnienie mięsa jesiotra utratę i utratę wilgotności.
- Dzwonka solić dopiero na talerzu.
- Podawać z sałatą lodową i czerwoną papryką.
Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 105 kcal
- Wartość energetyczna 441 kJ
- Białko ogółem 16,14 g
- Tłuszcz 4,04 g
- Węglowodany 0 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: jesiotr