29 marca 2016
Pstrąg wędzony w sosie pomidorowo-śmietanowym

Wędzony pstrąg jest tak smaczny, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Ale… jeśli szukam jakiejś odmiany, urozmaicenia, wzbogacenia – często sięgam po ten właśnie przepis. Robię tak również wtedy, kiedy wędzone pstrągi poleżą w lodówce kilka dni i staną się lekko przesuszone. Danie przygotowuje się szybko. Wystarczy 10 minut. Nie potrzeba też żadnych wymyślnych składników.
Uwaga! Jeśli filety z pstrąga zostały połamane w czasie oczyszczania z ości i skóry, nie ma co się przejmować. Wystarczy na półmisku ułożyć w kształt ryby i polać sosem.
Nie radzę używać więcej koncentratu pomidorowego, bo sos będzie miał zbyt intensywny smak, który zamiast harmonizować i podkreślać delikatność wędzonego pstrąga, będzie rywalizować z jego smakiem. Sos ten jest również doskonały do ryb gotowanych, duszonych i pieczonych, a także do gotowanych warzyw i owoców morza. Warto się do niego przekonać i zawsze mieć w kuchni pod ręką składniki.
Składniki:
-
wędzony pstrąg o masie ok. 0,5–0,6 kg
Na sos:
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pół szklanki mleka
- pół szklanki śmietanki słodkiej 30%
- łyżeczka czubata mąki pszennej
- 2 łyżeczki drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżeczki drobno posiekanego ogórka kiszonego
- odrobina soli
Przygotowanie:
- Wędzonego pstrąga obrać ze skóry i pozbawić ości. Zrobić to delikatnie, żeby uzyskać dwa czyste filety. Ułożyć każdy na talerzu stroną wewnętrzną do góry.
- Wymieszać w rondelku mleko ze śmietanką, koncentratem pomidorowym i mąką. Doprawić szczyptą soli i zagotować. Pogotować kilka minut na lekkim ogniu. Kiedy sos zacznie gęstnieć, polać nim filety z wędzonego pstrąga. Posypać drobno posiekaną cebulą oraz kiszonym ogórkiem i... podawać.
Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 146,06 kcal
- Wartość energetyczna 612,10 kJ
- Białko ogółem 13,03 g
- Tłuszcz 8,95 g
- Węglowodany 3,46 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: pstrąg