29 marca 2016

Pstrąg wędzony w sosie pomidorowo-śmietanowym

pstrag-wedzony-w-sosie-szwaderki

Wędzony pstrąg jest tak smaczny, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Ale… jeśli szukam jakiejś odmiany, urozmaicenia, wzbogacenia – często sięgam po ten właśnie przepis. Robię tak również wtedy, kiedy wędzone pstrągi poleżą w lodówce kilka dni i staną się lekko przesuszone. Danie przygotowuje się szybko. Wystarczy 10 minut. Nie potrzeba też żadnych wymyślnych składników.

Uwaga! Jeśli filety z pstrąga zostały połamane w czasie oczyszczania z ości i skóry, nie ma co się przejmować. Wystarczy na półmisku ułożyć w kształt ryby i polać sosem.

Nie radzę używać więcej koncentratu pomidorowego, bo sos będzie miał zbyt intensywny smak, który zamiast harmonizować i podkreślać delikatność wędzonego pstrąga, będzie rywalizować z jego smakiem. Sos ten jest również doskonały do ryb gotowanych, duszonych i pieczonych, a także do gotowanych warzyw i owoców morza. Warto się do niego przekonać i zawsze mieć w kuchni pod ręką składniki.

Składniki:

  • wędzony pstrąg o masie ok. 0,5–0,6 kg

    Na sos:

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki śmietanki słodkiej 30%
  • łyżeczka czubata mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego ogórka kiszonego
  • odrobina soli

Przygotowanie:

  1. Wędzonego pstrąga obrać ze skóry i pozbawić ości. Zrobić to delikatnie, żeby uzyskać dwa czyste filety. Ułożyć każdy na talerzu stroną wewnętrzną do góry.
  2. Wymieszać w rondelku mleko ze śmietanką, koncentratem pomidorowym i mąką. Doprawić szczyptą soli i zagotować. Pogotować kilka minut na lekkim ogniu. Kiedy sos zacznie gęstnieć, polać nim filety z wędzonego pstrąga. Posypać drobno posiekaną cebulą oraz kiszonym ogórkiem i... podawać.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 146,06 kcal
  • Wartość energetyczna 612,10 kJ
  • Białko ogółem 13,03 g
  • Tłuszcz 8,95 g
  • Węglowodany 3,46 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: pstrąg