27 kwietnia 2016
Lin w cieście piwnym
Zwykle podaję tak smażonego lina z bukietem surówek i kiszoną kapustą oraz z frytkami ziemniaczanymi pieczonymi na blaszce w piekarniku lub z ryżem, pieczonymi ziemniakami, z ugotowaną fasolą. Danie jest dość sycące, ale niezwykle smaczne.
Składniki:
-
2 liny o wadze ok. 60–70 dag każdy
Ciasto: - pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej do oprószenia filetów
- jajko
- niecałą szklankę piwa jasnego lub wody gazowanej
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Pół szklanki mąki ziemniaczanej i pół szklanki mąki pszennej zmieszać. Dodać jajko, sól, pieprz i pół szklanki piwa. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodając piwa tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ciasto musi być gęściejsze od naleśnikowego. Odstawić ciasto przynajmniej na kwadrans, żeby dojrzało.
- Ryby dokładnie oskrobać, aż skóra stanie się siwa. Chodzi o usunięcie resztek mułu i sinic, które mogą nadawać mulisty posmak.
- Wyciąć filety(4 porcje). Z filetów wykroić ości brzuszne i odciąć płetwy. Skóry nie należy zdejmować.
- Filety umyć i dokładnie osuszyć na lnianej ściereczce. To konieczne, bo inaczej ciasto nie będzie się trzymało na filetach.
- Filety lekko oprószyć mąka pszenną i posolić.
- Patelnię rozgrzać, a kiedy będzie gorąca, nalać oleju na głębokość centymetra. Filety mają lekko pływać w oleju podczas smażenia.
- Kiedy olej będzie gorący (ale nie za gorący, nie może dymić), oprószone mąką i posolone filety namoczyć w cieście i kłaść do gorącego tłuszczu. Smażyć na złoto z obu stron.
- Po usmażeniu położyć na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiaru tłuszczu.
Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 260,85 kcal
- Wartość energetyczna 1091,72 kJ
- Białko ogółem 6,33 g
- Tłuszcz 22,7 g
- Węglowodany 9,62 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: lin