27 kwietnia 2016

Lin w cieście piwnym

lin-w-ciescie-piwnym-szwaderki

Zwykle podaję tak smażonego lina z bukietem surówek i kiszoną kapustą oraz z frytkami ziemniaczanymi pieczonymi na blaszce w piekarniku lub z ryżem, pieczonymi ziemniakami, z ugotowaną fasolą. Danie jest dość sycące, ale niezwykle smaczne.

Składniki:

  • 2 liny o wadze ok. 60–70 dag każdy

    Ciasto:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej do oprószenia filetów
  • jajko
  • niecałą szklankę piwa jasnego lub wody gazowanej
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pół szklanki mąki ziemniaczanej i pół szklanki mąki pszennej zmieszać. Dodać jajko, sól, pieprz i pół szklanki piwa. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodając piwa tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ciasto musi być gęściejsze od naleśnikowego. Odstawić ciasto przynajmniej na kwadrans, żeby dojrzało.
  2. Ryby dokładnie oskrobać, aż skóra stanie się siwa. Chodzi o usunięcie resztek mułu i sinic, które mogą nadawać mulisty posmak.
  3. Wyciąć filety(4 porcje). Z filetów wykroić ości brzuszne i odciąć płetwy. Skóry nie należy zdejmować.
  4. Filety umyć i dokładnie osuszyć na lnianej ściereczce. To konieczne, bo inaczej ciasto nie będzie się trzymało na filetach.
  5. Filety lekko oprószyć mąka pszenną i posolić.
  6. Patelnię rozgrzać, a kiedy będzie gorąca, nalać oleju na głębokość centymetra. Filety mają lekko pływać w oleju podczas smażenia.
  7. Kiedy olej będzie gorący (ale nie za gorący, nie może dymić), oprószone mąką i posolone filety namoczyć w cieście i kłaść do gorącego tłuszczu. Smażyć na złoto z obu stron.
  8. Po usmażeniu położyć na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiaru tłuszczu.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 260,85 kcal
  • Wartość energetyczna 1091,72 kJ
  • Białko ogółem 6,33 g
  • Tłuszcz 22,7 g
  • Węglowodany 9,62 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: lin