17 lutego 2016
Sałata lodowa z wędzoną sieją

Sieja wędzona należy do najdroższych ryb. Warto ją podać w postaci sałatki. Wtedy z jednej półkilogramowej ryby można przygotować ok. 10 porcji wykwintnej przystawki.
Taka sałatka ma też taką zaletę, że nie pozostawia po jej zjedzeniu intensywnego zapachu wędzonej ryby w ustach, co jest istotną i ważną cechą potraw podawanych na większych przyjęciach.
Składniki:
- 150 g wędzonej siei
- 1/3 główki sałaty lodowej
- 2 jaja na twardo
- połówka jabłka
- 6 plastrów ogórka
-
rzodkiewka
Sos: - łyżka oleju lnianego
- łyżka wody
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka miodu naturalnego
Przygotowanie:
- Sałatę lodową porwać w dłoniach na kawałki
- Mięso siei pozbawić skóry i ości. Połamać na niewielkie kawałki i wyłożyć na sałatę lodową.
- Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na sałacie.
- Udekorować ogórkiem, rzodkiewką i cienkimi paskami jabłka.
- Przygotować sos: do małego słoiczka wlać olej, ocet, miód i wodę. Zakręcić słoiczek i dobrze wstrząsnąć. Dokładnie wymieszanym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.
Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 110,55 kcal
- Wartość energetyczna 463 kJ
- Białko ogółem 10,18 g
- Tłuszcz 4,87 g
- Węglowodany 6,67 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: sieja