25 lutego 2016
Pulpety z karpia w sosie pomidorowym

Dziś trochę bardziej pracochłonna potrawa, ale za to jakże smaczna i delikatna. Zabieramy sie za pulpety z karpia...
Składniki:
- 250 g filetów z karpia
- pół szklanki tartej marchwi
- pół szklanki tartego selera
- 3 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
- 3 łyżeczki pokrojonego koperku
- łyżka ugotowanego ryżu
- mała cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz – do smaku
-
sos pomidorowy
Sos: - 200g koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 6 połówek pomidorów suszonych w zalewie ziołowej
- 2 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej
- ząbek czosnku
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
- ilet zmielić w maszynce wraz z ugotowanym ryżem (żeby nie było czuć ziarenek w masie).
- Cebulę przesmażyć na łyżce oleju. Wystudzić i zmielić w maszynce.
- Startą na drobnej tarce marchew i pietruszkę przesmażyć na patelni po cebuli.
- Kaszę kuskus zalać wrzątkiem około 1cm ponad poziom kaszy i odstawić żeby wciągnęła wodę.
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolitą masę.
- Przygotować sos: koncentrat wymieszać z jogurtem. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek zmiażdżyć dłonią i rozgnieść nożem. Dodać do sosu. Stopniowo dolać oliwę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Wstawić do lodówki na 20 minut.
- Zagotować w garnku 5 szklanek wody z łyżeczką soli i 3 łyżkami przyprawy do zup w płynie. Formować w dłoniach pulpeciki wielkości orzecha włoskiego (14 sztuk) i rzucać na gotującą się wodę. Gotować 2 minuty od momentu spłynięcia pulpecików pod wierzch wrzątku. W sumie gotować nie dłużej niż 5 minut.
- Pulpety podawać gorące polane zimnym sosem i posypane szczypiorkiem.
Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 109,14 kcal
- Wartość energetyczna 457,34 kJ
- Białko ogółem 7,35 g
- Tłuszcz 6,22 g
- Węglowodany 7,87 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: karp