28 stycznia 2016

Pstrąg pieczony w folii

pstrag-pieczony-w-folii

Potrawa bardzo prosta w przygotowaniu, więc bez zbędnego wstępu po prostu przejdźmy do działania...  

Składniki:

  • tuszka pstrąga 400 g
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego 30%
  • ząbek czosnku
  • 5 gałązek koperku
  • 5 gałązek pietruszki
  • 2 plastry cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, szczypta papryki czerwonej słodkiej, szczypta papryki ostrej, szczypta ziół prowansalskich, oregano – do smaku
  • folia aluminiowa do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Tuszkę dobrze umyć i wytrzeć ręczniczkiem papierowym do sucha.
  2. Skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 10 minut.
  3. Po tym czasie wyjąc cytrynę i posmarować tuszkę po obu stronach oliwą z oliwek.
  4. Do szklanki wyłożyć koncentrat pomidorowy, 2 łyżki oliwy i wymieszać.
  5. Czosnek zmiażdżyć nożem i pokroić drobno.
  6. Do koncentratu dodać czosnek, pieprz, papryki, zioła i sól. Dobrze wymieszać.
  7. Koperek i pietruszkę umyć i osuszyć. Porwać na pojedyncze listki.
  8. Na kawałek folii aluminiowej położyć po dwie gałązki kopru oraz pietruszki i na nie położyć tuszkę.
  9. W miejsce po jamie brzusznej włożyć koncentrat pomidorowy, a także po jednej gałązce koperku i pietruszki.
  10. Na wierzch tuszki położyć po dwie gałązki zieleniny i dwa plastry cytryny.
  11. Polać 2 łyżkami oliwy.
  12. Zawinąć tuszkę w folię. Boki zrolować.
  13. Włożyć go do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec przez 35 minut.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 180,67 kcal
  • Wartość energetyczna 757,34 kJ
  • Białko ogółem 10 g
  • Tłuszcz 13,18 g
  • Węglowodany 7,14 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: pstrąg