28 stycznia 2016
Pstrąg pieczony w folii
Potrawa bardzo prosta w przygotowaniu, więc bez zbędnego wstępu po prostu przejdźmy do działania...
Składniki:
- tuszka pstrąga 400 g
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego 30%
- ząbek czosnku
- 5 gałązek koperku
- 5 gałązek pietruszki
- 2 plastry cytryny
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, szczypta papryki czerwonej słodkiej, szczypta papryki ostrej, szczypta ziół prowansalskich, oregano – do smaku
- folia aluminiowa do pieczenia
Przygotowanie:
- Tuszkę dobrze umyć i wytrzeć ręczniczkiem papierowym do sucha.
- Skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 10 minut.
- Po tym czasie wyjąc cytrynę i posmarować tuszkę po obu stronach oliwą z oliwek.
- Do szklanki wyłożyć koncentrat pomidorowy, 2 łyżki oliwy i wymieszać.
- Czosnek zmiażdżyć nożem i pokroić drobno.
- Do koncentratu dodać czosnek, pieprz, papryki, zioła i sól. Dobrze wymieszać.
- Koperek i pietruszkę umyć i osuszyć. Porwać na pojedyncze listki.
- Na kawałek folii aluminiowej położyć po dwie gałązki kopru oraz pietruszki i na nie położyć tuszkę.
- W miejsce po jamie brzusznej włożyć koncentrat pomidorowy, a także po jednej gałązce koperku i pietruszki.
- Na wierzch tuszki położyć po dwie gałązki zieleniny i dwa plastry cytryny.
- Polać 2 łyżkami oliwy.
- Zawinąć tuszkę w folię. Boki zrolować.
- Włożyć go do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec przez 35 minut.
Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 180,67 kcal
- Wartość energetyczna 757,34 kJ
- Białko ogółem 10 g
- Tłuszcz 13,18 g
- Węglowodany 7,14 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: pstrąg