14 stycznia 2016
Karp w galarecie

Rada na początek...
Aby łatwo wydobyć zastygniętą galaretkę z miseczki, wystarczy lekko ogrzać jej dno w dłoniach lub włożyć pod strumień ciepłej wody. Wówczas pod wpływem zmiany temperatury przylegająca do ścianek szkła galaretka lekko się rozluźni.
Następnie miseczkę należy przykryć talerzykiem i energicznym ruchem odwrócić ją do góry dnem.
Składniki:
- 250 g fileta z karpia
- 2,5 szklanki wody
- pół marchewki
- ¼ selera
- pół dużej cebuli
- listek laurowy
- po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- 3 łyżeczki czubate żelatyny
- łyżeczka posiekanego koperku
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki przyprawy do zup w płynie
- ziarenka groszku lub kukurydzy – do dekoracji
Przygotowanie:
- Ugotować bulion. Do garnka wlać wodę i zagotować. Do wrzątku włożyć marchew, selera, cebulę, pieprz, ziele i listek. Gotować 30 minut.
- Warzywa wyjąć, marchew odłożyć na bok, a bulion przecedzić przez sitko.
- Na gotujący się bulion warzywny włożyć fileta z karpia. Gotować na bardzo wolnym ogniu. Jeśli filet jest świeży, trzeba gotować 5 minut, ale jeśli mamy zamrożonego karpia, wtedy należy go gotować przez 8 minut.
- Po tym czasie mięso wyjąć, a w gorącym bulionie rozpuścić żelatynę i odstawić ją do ostygnięcia. Do chłodnego wywaru dodać koperek i przyprawę do zup w płynie.
- Ugotowane mięso z karpia porcjować dowolnie.
- Przygotować naczynia – mogą być miseczki, plastikowe kubeczki, filiżanki, salaterki.
- Na dno naczynia wlać łyżkę galarety (żeby części warzyw nie przylegały bezpośrednio do ścianek naczynia). Gdy zastygnie, położyć plasterki marchwi, groszek lub kukurydzę. Zalać odrobiną galarety i odczekać, aż stężeje, dzięki czemu ozdobne części nie zmieszają się nam z pozostałą częścią galaretki.
- Na zastygniętą powierzchnię wyłożyć pokrojone mięso z ryby i zalać pozostałą częścią roztworu.
- Pozostawić do zastygnięcia. Przed konsumpcją delikatnie wyjąć z miseczki, kładąc dnem do góry.
Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 74,35 kcal
- Wartość energetyczna 311,17 kJ
- Białko ogółem 11,45 g
- Tłuszcz 2,21 g
- Węglowodany 3,70 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: karp