17 lipca 2015
Łódeczki z cykorii z pastą z wędzonej siei
Sieja to ryba o niezwykle delikatnym mięsie i wyrazistym smaku. Jej wędzenie wymaga wyjątkowych umiejętności. Chodzi głównie o to, żeby tuszek sielawy nie przesuszyć, ale też i nie przesolić.
Jednak co zrobić z tak cenną rybą, kiedy popełnimy właśnie takie błędy podczas solankowania i wędzenia albo kiedy kupimy w sklepie zbyt wysuszoną wędzoną sieję? Wtedy jest okazja, żeby zrobić prostą, a przy tym piękną i smaczną przekąskę – właśnie pastę z wędzonej siei. Ości dają się oddzielić idealnie. Dodanie majonezu, musztardy i jogurtu zapewni soczystość. Można też łatwo dopasować słoność potrawy.
Składniki:
-
250 g wędzonej siei
-
2 jaja ugotowane na twardo
-
cebula
-
łyżka majonezu
-
łyżka musztardy
-
łyżka jogurtu naturalnego
-
główka cykorii
-
szczypta pieprzu
-
rzodkiewka
-
3 gałązki zielonego koperku
Przygotowanie:
-
Wędzoną rybę dobrze oczyścić z ości. Zmiksować blenderem (bardzo wolno, żeby nie spalić sprzętu ) dodając po łyżeczce musztardy, majonezu i jogurtu.
-
Jajo obrać i także dodać do miksowania blenderem.
-
Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno i dodać do pasty.
-
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-
Pastą wypełnić małe (najlepiej środkowe) listki cykorii. Udekorować rzodkiewką i gałązkami koperku.
-
Podawać jako przystawkę do pieczywa w łódeczkach z cykorii.
Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 118,74 kcal
- Wartość energetyczna 498,07 kJ
- Białko ogółem 13,27 g
- Tłuszcz 5,99 g
- Węglowodany 2,92 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: sieja