17 lipca 2015

Łódeczki z cykorii z pastą z wędzonej siei

lodeczki-cykorii-z-pasta-z-wedzonej-siei

Sieja to ryba o niezwykle delikatnym mięsie i wyrazistym smaku. Jej wędzenie wymaga wyjątkowych umiejętności. Chodzi głównie o to, żeby tuszek sielawy nie przesuszyć, ale też i nie przesolić.

Jednak co zrobić z tak cenną rybą, kiedy popełnimy właśnie takie błędy podczas solankowania i  wędzenia albo kiedy kupimy w sklepie zbyt wysuszoną wędzoną sieję? Wtedy jest okazja, żeby zrobić prostą, a przy tym piękną i smaczną przekąskę – właśnie pastę z wędzonej siei. Ości dają się oddzielić idealnie. Dodanie majonezu, musztardy i jogurtu zapewni soczystość. Można też łatwo dopasować słoność potrawy.

Składniki:

  • 250 g wędzonej siei
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • cebula
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • główka cykorii
  • szczypta pieprzu
  • rzodkiewka
  • 3 gałązki zielonego koperku

Przygotowanie:

  1. Wędzoną rybę dobrze oczyścić z ości. Zmiksować blenderem (bardzo wolno, żeby nie spalić sprzętu ) dodając po łyżeczce musztardy, majonezu i jogurtu.
  2. Jajo obrać i także dodać do miksowania blenderem.
  3. Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno i dodać do pasty.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Pastą wypełnić małe (najlepiej środkowe) listki cykorii. Udekorować rzodkiewką i gałązkami koperku.
  6. Podawać jako przystawkę do pieczywa w łódeczkach z cykorii.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 118,74 kcal
  • Wartość energetyczna 498,07 kJ
  • Białko ogółem 13,27 g
  • Tłuszcz 5,99 g
  • Węglowodany 2,92 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: sieja