11 października 2013
Lin w śmietanie
Lin w śmietanie to poezja kulinarna. Żadna ryba nie pasuje tak do sosu śmietanowego jak właśnie lin. Do dzieła więc...
Składniki:
-
świeży lin o wadze od 0,8 do 1 kg
-
dwie duże cebule
-
sok z jednej cytryny
-
0,25 l słodkiej śmietany 30%
-
sól, pieprz
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
-
Lina dokładnie oskrobać, aż skóra stanie się jasnoszara. Umyć pod zimną bieżącą wodą.
-
Zdjąć filety, wyciąć z nich ości brzuszne i płetwy. Jeszcze raz umyć pod zimną, bieżącą wodą. Filety osuszyć w papierowym ręczniku lub czystej lnianej ściereczce. Pokroić w poprzeczne paski szerokości 2–3 cm.
-
Porcje lina wrzucić do salaterki i zalać połową soku z cytryny. Wymieszać. Kawałki ryby natychmiast staną się sprężyste. To sok cytrynowy delikatnie ścina zewnętrzną warstwę białka, tworząc coś na wzór skórki. Dzięki temu ryba nie wyschnie w czasie smażenia i nie będzie się tak łatwo rozpadała po usmażeniu.
-
Śmietanę wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny i szczyptą soli (wtedy się nie zwarzy).
-
Rybę oprószyć mąką i smażyć krótko (po 2–3 minuty z każdej strony) na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. W czasie smażenia doprawić solą. Nie polecam solenia ryb przed smażeniem, bo to powoduje wysychanie mięsa.
-
Usmażone kawałki lina przełożyć do żaroodpornego naczynia.
-
Na patelni przesmażyć pokrojoną w plasterki cebulę, przyprawić ją solą i pieprzem. Kiedy zaczyna się złocić, dodać śmietanę. Wyłączyć palnik pod patelnią. Sos śmietanowy powinien zszarzeć nieco i się zagęścić.
-
Zalać sosem kawałki lina w naczyniu. Zapiec przez 5–6 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 281,59 kcal
- Wartość energetyczna 1178,90 kJ
- Białko ogółem 4,63 g
- Tłuszcz 29,69 g
- Węglowodany 2,29 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: lin