11 października 2013

Lin w śmietanie

lin-w-smietanie

Lin w śmietanie to poezja kulinarna. Żadna ryba nie pasuje tak do sosu śmietanowego jak właśnie lin. Do dzieła więc...

Składniki:

  • świeży lin o wadze od 0,8 do 1 kg
  • dwie duże cebule
  • sok z jednej cytryny
  • 0,25 l słodkiej śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Lina dokładnie oskrobać, aż skóra stanie się jasnoszara. Umyć pod zimną bieżącą wodą.
  2. Zdjąć filety, wyciąć z nich ości brzuszne i płetwy. Jeszcze raz umyć pod zimną, bieżącą wodą. Filety osuszyć w papierowym ręczniku lub czystej lnianej ściereczce. Pokroić w poprzeczne paski szerokości 2–3 cm.
  3. Porcje lina wrzucić do salaterki i zalać połową soku z cytryny. Wymieszać. Kawałki ryby natychmiast staną się sprężyste. To sok cytrynowy delikatnie ścina zewnętrzną warstwę białka, tworząc coś na wzór skórki. Dzięki temu ryba nie wyschnie w czasie smażenia i nie będzie się tak łatwo rozpadała po usmażeniu.
  4. Śmietanę wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny i szczyptą soli (wtedy się nie zwarzy).
  5. Rybę oprószyć mąką i smażyć krótko (po 2–3 minuty z każdej strony) na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. W czasie smażenia doprawić solą. Nie polecam solenia ryb przed smażeniem, bo to powoduje wysychanie mięsa.
  6. Usmażone kawałki lina przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  7. Na patelni przesmażyć pokrojoną w plasterki cebulę, przyprawić ją solą i pieprzem. Kiedy zaczyna się złocić, dodać śmietanę. Wyłączyć palnik pod patelnią. Sos śmietanowy powinien zszarzeć nieco i się zagęścić.
  8. Zalać sosem kawałki lina w naczyniu. Zapiec przez 5–6 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 281,59 kcal
  • Wartość energetyczna 1178,90 kJ
  • Białko ogółem 4,63 g
  • Tłuszcz 29,69 g
  • Węglowodany 2,29 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: lin