14 kwietnia 2013
Karp na słodko

Takiego karpia przygotowuję przynajmniej 1–2 razy w miesiącu. Najpiękniej i najsmaczniej wygląda i smakuje na stole wigilijnym. Namawiam szczerze do sprawdzenia tego przepisu.
Składniki:
- 1 dobrze odpity karp o wadze 1,5 - 2 kg
- 3 łyżki stołowe mąki pszennej
- 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- olej do smażenia (8*13g)
- 2 twarde jabłka
- 2 łyżki stołowe wody
- 3-4 łyżki stołowe cukru
- 1 płaska łyżka stołowa cukru wanilinowego
- jeden 2 - 3 centymetrowy kawałek kory cynamonowca (może być szczypta cynamonu w proszku)
- garść świeżych lub mrożonych żurawin
- sól
Przygotowanie:
- Smażenie wstępne. Ze sprawionego karpia wyciąć filety pozostawiając skórę. Pokroić filety na mniejsze kawałki.. Smażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zazłocenia. Zdjąć z patelni i teraz usunąć pozostałe ości.
- Podsmażone kawałki karpia dokładnie oczyszczone z ości międzymięśniowych panierować w rozmąconym jajku oraz mieszance mąki pszennej z ziemniaczaną. Dopiero teraz posolić i dosmażyć z dwóch stron. Jabłka, żurawiny i sos
- Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na 8 półksiężyców. Wrzucić na suchą patelnię teflonową i posypuję łyżeczką cukru. Po 2 - 3 minutach kiedy jabłka lekko zmiękną i dostaną złoto-brązowych kolorów - w czym pomaga cukier - są odpowiednie.
- Na drugiej patelni, albo w rondelku przygotować syrop. Wodę z cukrem, korą cynamonową i cukrem wanilinowym zagotować i chwilę potrzymać na wolnym ogniu aż się cukier rozpuści. Wrzucić żurawinę i gotować jeszcze 1 minutę. Żurawina ma lekko zmięknąć, a nie popękać.
Jak podać? Na ciepłym półmisku ułożyć usmażone filety z karpia. Do tego podsmażone jabłka i polać słodkim syropem z żurawinami.
Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 231,10 kcal
- Wartość energetyczna 967,5 kJ
- Białko ogółem 10,64 g
- Tłuszcz 16,05 g
- Węglowodany 11,77 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: karp