14 kwietnia 2013

Karp na słodko

karp-na-slodko

Takiego karpia przygotowuję przynajmniej 1–2 razy w miesiącu. Najpiękniej i najsmaczniej wygląda i smakuje na stole wigilijnym. Namawiam szczerze do sprawdzenia tego przepisu.

Składniki:

  • 1 dobrze odpity karp o wadze 1,5 - 2 kg
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • olej do smażenia (8*13g)
  • 2 twarde jabłka
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 3-4 łyżki stołowe cukru
  • 1 płaska łyżka stołowa cukru wanilinowego
  • jeden 2 - 3 centymetrowy kawałek kory cynamonowca (może być szczypta cynamonu w proszku)
  • garść świeżych lub mrożonych żurawin
  • sól

Przygotowanie:

  1. Smażenie wstępne. Ze sprawionego karpia  wyciąć filety pozostawiając skórę.  Pokroić filety na mniejsze kawałki..  Smażyć  na rozgrzanym oleju do lekkiego zazłocenia.  Zdjąć z patelni i teraz usunąć pozostałe ości.
  2. Podsmażone kawałki karpia dokładnie oczyszczone z ości międzymięśniowych panierować  w   rozmąconym jajku oraz mieszance mąki pszennej z ziemniaczaną.  Dopiero teraz posolić i  dosmażyć z dwóch stron. Jabłka, żurawiny i sos
  3. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na 8 półksiężyców. Wrzucić  na suchą patelnię teflonową i posypuję łyżeczką cukru. Po 2 - 3 minutach kiedy jabłka lekko zmiękną i dostaną złoto-brązowych kolorów - w czym pomaga cukier - są odpowiednie.
  4. Na drugiej patelni, albo w rondelku przygotować  syrop.  Wodę z cukrem, korą cynamonową i cukrem wanilinowym zagotować i chwilę potrzymać na wolnym ogniu aż się cukier rozpuści. Wrzucić żurawinę i gotować jeszcze 1 minutę.  Żurawina ma lekko zmięknąć, a nie popękać.

Jak podać? Na ciepłym półmisku ułożyć  usmażone filety z karpia. Do tego podsmażone jabłka i polać słodkim syropem z żurawinami.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 231,10 kcal
  • Wartość energetyczna 967,5 kJ
  • Białko ogółem 10,64 g
  • Tłuszcz 16,05 g
  • Węglowodany 11,77 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: karp