15 kwietnia 2013

Jesiotr z patelni

jesiotr-z-patelni

Jesiotr jest niezwykle smaczny, kiedy wąskie dzwonka panierować w jajku i tartej bułce i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni.  Podaję go z kaszą jęczmienną albo gryczaną.  Doskonale też smakuje z ryżem i kilkoma kawałkami pomarańczy. Proste, piękne i smaczne danie.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 ok. 2 cm grubości dzwonka z jesiotra
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

  1. Zdjąć skórę ze steków, opłukać je pod zimną wodą i osuszyć koniecznie, bo panierka spłynie i będzie pryskał tłuszcz w czasie smażenia.
  2. Patelnię rozgrzać.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlać olej.
  4. Steki z jesiotra posolić, doprawić pieprzem ziołowym  i panierować w mące pszennej, rozmąconym jajku i tartej bułce.
  5. Smażyć po 3 -  4 minuty z każdej strony na niezbyt ostrym ogniu.
  6. Po zdjęciu z patelni ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podawać gorące z ryżem i pomarańczami

Wartość energetyczna i odżywcza 100g jesiotra z patelni:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 221,59 kcal
  • Wartość energetyczna 928,31 kJ
  • Białko ogółem 13,43 g
  • Tłuszcz 14,63 g
  • Węglowodany 9,27 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: jesiotr