15 kwietnia 2013
Jesiotr z patelni

Jesiotr jest niezwykle smaczny, kiedy wąskie dzwonka panierować w jajku i tartej bułce i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni. Podaję go z kaszą jęczmienną albo gryczaną. Doskonale też smakuje z ryżem i kilkoma kawałkami pomarańczy. Proste, piękne i smaczne danie.
Składniki na 4 porcje:
- 4 ok. 2 cm grubości dzwonka z jesiotra
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- sól i pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
- Zdjąć skórę ze steków, opłukać je pod zimną wodą i osuszyć koniecznie, bo panierka spłynie i będzie pryskał tłuszcz w czasie smażenia.
- Patelnię rozgrzać.
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej.
- Steki z jesiotra posolić, doprawić pieprzem ziołowym i panierować w mące pszennej, rozmąconym jajku i tartej bułce.
- Smażyć po 3 - 4 minuty z każdej strony na niezbyt ostrym ogniu.
- Po zdjęciu z patelni ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawać gorące z ryżem i pomarańczami
Wartość energetyczna i odżywcza 100g jesiotra z patelni:
- Waga 100,00 g
- Wartość energetyczna 221,59 kcal
- Wartość energetyczna 928,31 kJ
- Białko ogółem 13,43 g
- Tłuszcz 14,63 g
- Węglowodany 9,27 g
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: jesiotr