20 maja 2025

Soczyste paluszki z pstrąga dla dzieci - przepis

img-3482-2

Rybka smażona na patelni to klasyka. Dzisiaj w wersji dla dzieci w postaci paluszków.

Z dodatków sprawdzą się ziemniaki lub ryż.

Do przygotowania potrawy wykorzystaj świeży/mrożony filet pstrąga lub zrobione wczesniej i zamrożone paluszki rybne .

SKŁADNIKI - 2 porcje

  • Świeży filet z pstrąga – 1 szt. lub paluszki rybne (paluszki rybne bez rozmrażania)
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Fileta w całości – pokrój w poprzek na około 3-4 cm kawałki. Jeśli masz już gotowe paluszki  – wyjmij je z zamrażarki.
  • Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące.
  • Rozgrzej 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego na średniej patelni. Włóż kawałki ryby i smaż aż się zarumienią. Następnie przełóż paluszki na drugą stronę i również smaż do zarumienienia.

 Dla dorosłych możesz usmażyć większe kawałki :) Można skropić sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem lub gotowanymi ziemniaczkami.

Smacznego! 


Dziś ryba złowiona - dziś w sprzedaży!

Zamów świeże lub wędzone ryby ON-LINE z dostawą do domu

Kup LOKALNIE w jednym z naszych punktów sprzedaży – w Swaderkach, Olsztynku lub Olsztynie


 

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: przepisy kulinarne