20 maja 2025
Soczyste paluszki z pstrąga dla dzieci - przepis

Rybka smażona na patelni to klasyka. Dzisiaj w wersji dla dzieci w postaci paluszków.
Z dodatków sprawdzą się ziemniaki lub ryż.
Do przygotowania potrawy wykorzystaj świeży/mrożony filet pstrąga lub zrobione wczesniej i zamrożone paluszki rybne .
SKŁADNIKI - 2 porcje
- Świeży filet z pstrąga – 1 szt. lub paluszki rybne (paluszki rybne bez rozmrażania)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Fileta w całości – pokrój w poprzek na około 3-4 cm kawałki. Jeśli masz już gotowe paluszki – wyjmij je z zamrażarki.
- Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące.
- Rozgrzej 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego na średniej patelni. Włóż kawałki ryby i smaż aż się zarumienią. Następnie przełóż paluszki na drugą stronę i również smaż do zarumienienia.
Dla dorosłych możesz usmażyć większe kawałki :) Można skropić sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem lub gotowanymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Dziś ryba złowiona - dziś w sprzedaży!
Zamów świeże lub wędzone ryby ON-LINE z dostawą do domu
Kup LOKALNIE w jednym z naszych punktów sprzedaży – w Swaderkach, Olsztynku lub Olsztynie
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: przepisy kulinarne