26 marca 2025
Mrożony pstrąg na szybki obiad bez rozmrażania godzinami?
Chcesz częściej podawać rybę dzieciom, ale rzadko masz świeżą rybę w lodówce a do Szwaderek daleko? ;)
Chcesz zrobić szybki i zdrowy obiad, ale rozmrożenie ryby zbyt długo trwa?
Masz ochotę na smażoną rybkę, ale zapomniałe(a)ś wyjąć ją wcześniej z zamrażarki?
Mamy na to sposób! - Paluszki rybne z pstrąga, z których przygotujesz posiłek w mig. Bez rozmrażania!
Jak to zrobić?
- Na początek potrzebujesz fileta z pstrąga. Możesz kupić gotowe filety ze Szwaderek lub przygotować je samodzielnie [sprawdź jak zrobić filet z pstrąga].
- Filety pokrój na 3-4 cm paseczki.
- Kawałki pokrojonej ryby osusz ręcznikiem papierowym. Następnie ułóż paseczki w torebce w jednej warstwie, zachowując ok 0,5 cm odstępy. Dzięki temu możliwe będzie wyciągnięcie kilku kawałków np. na szybką kolację dla jednej osoby.
Zalecamy stosować opakowania dedykowane do mrożenia.
- Zamroź tak przygotowaną rybę na równej powierzchni np. desce. Dzięki temu po wyjęciu z zamrażarki kawałki od razu będą nadawały się do przygotowania. Pamiętaj! Jeśli ryba zostanie zamrożona świeża, to zachowa swoje właściwości i walory smakowe.
TIP: Przygotuj taką ilość porcji, aby starczyło ich na kilka posiłków. Dzięki temu zawsze będziesz mieć rybę pod ręką. Małe kawałki nie wymagają rozmrażania. Wystarczy, że wyjmiesz ją z zamrażarki i usmażysz lub upieczesz, np. w formie paluszków rybnych.
Polecamy wykorzystać ten sposób szczególnie pod kątem posiłków dla dzieci, ponieważ filety nie zawierają ości.
Dziś ryba złowiona – dziś w sprzedaży!
Zamów świeże lub wędzone ryby ON-LINE z dostawą do domu
Kup LOKALNIE w jednym z naszych punktów sprzedaży – w Swaderkach, Olsztynku lub Olsztynie
Kategoria: Porady Tagi: przepisy kulinarne, przygotowanie ryb