26 lutego 2025

Ryba bez ości dla dzieci – czyli jak zrobić filet z pstrąga

img-7358

Ryba bez ości dla dzieci (i tych, którzy ości nie lubią) – czyli jak zrobić filet z pstrąga krok po kroku. 

Ps. Jeśli pomimo naszej instrukcji nie zdecydujesz się zrobić filetów samodzielnie - w każdej chwili możesz zamówić je w naszym sklepie on-line lub kupić stacjonarnie. Zapraszamy!

Jak przygotować filet?

KROK 1: W pierwszej kolejności wycinamy płaty z patroszonego pstrąga. Najlepiej użyć sztywnego, ostrego noża. Są na to dwa sposoby. 

Sposób 1: Wykonaj cięcie od głowy do ogona, bezpośrednio przy kręgosłupie:

Sposób 2: wykonaj cięcie mniej wiecej od od środka ryby do ogona (także wzdłuż kręgosłupa): 

A następnie wytnij płat do końca - od środka do głowy:

Pierwszy płat gotowy:

KROK 2: Po wycięciu pierwszego płata, przewróć rybę i wytnij drugi płat.

KROK 3: Następnie z każdego z płatów należy usunąć ości żebrowe. W tym celu najlepiej użyć miękkiego, cienkiego, ostrego noża do filetowania. Cięcie wykonaj bezpośrednio pod ośćmi od części grzbietowej w kierunku części brzusznej:

KROK 4: Mamy już filet, ale trzeba go jeszcze strymować: usunąć płetwy (zarówno w części grzbietowej, brzusznej, jak i ogonowej) i usunąć łuk skrzelowy:

KROK 5: Ostatnią czynnością jest usunięcie ości międzymięśniowych wzdłuż linii bocznej. Można to wykonać np. pęsetą lub dwukrotnie przecinając wzdłuż filet (tym samym usuwając mały fragment mięsa zawierający ości).

Gotowe!

Tak przygotowany filet, jeśli jest wykonany umiejętnie, to jest pozbawiony ości.

TIP: U pstrągów w części ogonowej nie ma ości - ta część jest zawsze „najpewniejsza”, aby podać ją dzieciom.

 

Kategoria: Porady Tagi: przygotowanie ryb