27 stycznia 2025

Wędzony pstrąg z frytkami z piekarnika - przepis

img-3021-2

Prosty i szybki sposób na obiad z wędzonego pstrąga!

Wystarczy obrać pstrąga, upiec ziemniaczki, przygotować prostą sałatę i danie gotowe! Sprawdzi się też świetnie na kolację.

SKŁADNIKI – 2 porcje

  • 1 pstrąg wędzony [GDZIE KUPIĆ]
  • Około 10 ziemniaków
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, ewentualnie przyprawy do frytek, np. oregano – jak lubisz
  • Sałata
  • Cytryna/ocet jabłkowy/winny
  • Miód

PRZYGOTOWANIE

Wyjmij pstrąga z lodówki, aby przed podaniem nabrał temperatury pokojowej. Będzie go też łatwej obrać z ości.

Frytki z ziemniaków

Ziemniaki obierz ze skóry i umyj. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Ziemniaczki pokrój na mniejsze kawałki w kształcie frytek.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej pokrojone ziemniaki. Lekko posól, ewentualne dodaj ulubione przyprawy, skrop oliwą z oliwek (około 2 łyżki). Całość przemieszaj, a następnie rozłóż równomiernie na blaszce.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut lub dłużej. W połowie – przemieszaj.

Pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg, aby ziemniaczki nabrały złocistego koloru i były bardziej chrupiące.

Pstrąg

Kiedy ziemniaki są w piekarniku przygotuj pstrąga i sałatę.

Obierz rybę ze skóry i ości. Możesz również pokroić pstrąga na kawałki, a każdy obierze go sobie samodzielnie :)

W Szwaderkach mamy dwa rodzaje pstrągów – o białym kolorze mięsa lub łososiowe. Obydwa są pyszne.

Sałata  

Nasz ulubiony sos do sałaty serwowanej z rybą to klasyczny vinegret.

3 lub 4 łyżki oliwy wymieszaj z 1 łyżką soku z cytryny lub octu. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. Możesz także dodać łyżeczkę miodu i/lub musztardy, jeśli akurat masz je pod ręką :)

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: przepisy kulinarne, pstrąg