27 stycznia 2025
Wędzony pstrąg z frytkami z piekarnika - przepis

Prosty i szybki sposób na obiad z wędzonego pstrąga!
Wystarczy obrać pstrąga, upiec ziemniaczki, przygotować prostą sałatę i danie gotowe! Sprawdzi się też świetnie na kolację.
SKŁADNIKI – 2 porcje
- 1 pstrąg wędzony [GDZIE KUPIĆ]
- Około 10 ziemniaków
- Oliwa z oliwek
- Sól, ewentualnie przyprawy do frytek, np. oregano – jak lubisz
- Sałata
- Cytryna/ocet jabłkowy/winny
- Miód
PRZYGOTOWANIE
Wyjmij pstrąga z lodówki, aby przed podaniem nabrał temperatury pokojowej. Będzie go też łatwej obrać z ości.
Frytki z ziemniaków
Ziemniaki obierz ze skóry i umyj. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Ziemniaczki pokrój na mniejsze kawałki w kształcie frytek.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej pokrojone ziemniaki. Lekko posól, ewentualne dodaj ulubione przyprawy, skrop oliwą z oliwek (około 2 łyżki). Całość przemieszaj, a następnie rozłóż równomiernie na blaszce.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut lub dłużej. W połowie – przemieszaj.
Pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg, aby ziemniaczki nabrały złocistego koloru i były bardziej chrupiące.
Pstrąg
Kiedy ziemniaki są w piekarniku przygotuj pstrąga i sałatę.
Obierz rybę ze skóry i ości. Możesz również pokroić pstrąga na kawałki, a każdy obierze go sobie samodzielnie :)
W Szwaderkach mamy dwa rodzaje pstrągów – o białym kolorze mięsa lub łososiowe. Obydwa są pyszne.
Sałata
Nasz ulubiony sos do sałaty serwowanej z rybą to klasyczny vinegret.
3 lub 4 łyżki oliwy wymieszaj z 1 łyżką soku z cytryny lub octu. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. Możesz także dodać łyżeczkę miodu i/lub musztardy, jeśli akurat masz je pod ręką :)
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: przepisy kulinarne, pstrąg