15 kwietnia 2024

Tarło szczupaka - wiosna 2024

tarlo-szczupaka-2024-8

Kwiecień w naszej wylęgarni to czas rozrodu szczupaka.

Co roku produkujemy naszym Gospodarstwie około 3 mln sztuk wylęgu żerującego szczupaka, który w maju przeznaczymy na zarybienie jezior.

Ikrę pozyskujemy od tarlaków. Następnie umieszczamy ją w aparatach wylęgowych. Po ok. 20 dniach starannej pielęgnacji uzyskujemy narybek żerujący szczupaka. Jest to gotowy materiał zarybieniowy (o akcjach zarybieniowych napiszemy w maju!).  

Po przeprowadzeniu tarła szczupaki wróciły do wód. Wpuściliśmy je do jeziora Świętego.

Dlaczego wytypowaliśmy jez. Święte?

W ramach prowadzonej gospodarki rybacko-wędkarskiej szczegółowo analizujemy, w których zbiornikach może brakować danego gatunku lub przeciwnie - jest go za dużo >> to także może szkodzić ekosystemom.

Tak było z jeziorem Świętym. - W nadmiarze zaczęły występować w nim małocenne ryby karpiowate. Zostało wiec ono zasilone drapieżnikami - wpuściliśmy do niego szczupaki (odłowione wcześniej z innych zbiorników bardziej zasobnych w ten gatunek).

W ten sposób dbamy o równowagę gatunkową i podnosimy atrakcyjność łowisk, a szczupaki wracają po tarle do jezior.

Zobacz jak wygląda praca rybaków i ichtiologów przy tarle szczupaka i wpuszczeniu go z powrotem do jezior:

 

Kategoria: Aktualności, Zarybienia Tagi: szczupak, tarło, zarybienie