20 czerwca 2023
630 tys. sztuk siei wpuściliśmy do 16 jezior.

630 tys. sztuk narybku letniego siei rybacy pod nadzorem ichtiologów wpuścili do 16 jezior. Narybek letni siei był wielkości od 2 do 6 cm. Jak hodujemy w Gospodarstwie taki narybek i dlaczego wypuszczamy go do jezior nocą – przeczytaj poniżej.
Abyśmy mogli każdej wiosny wpuścić do jezior sieję o wielkości 2-6 cm (!) zaczynamy proces rozrodu i podchowania narybku już jesienią.
Gospodarstwo posiada własne stado tarlaków, które w listopadzie poddajemy procesowi tarła kontrolowanego. Rybacy pod nadzorem ichtiologów pozyskują ikrę, która na czas zimy trafia do inkubacji w wylęgarni w Swaderkach.
Wiosną wylęga się mała sieja, którą następnie wypuszczamy do specjalnie przygotowanych stawów podchowowych w ośrodku stawowym Gospodarstwa w Narzymiu.
W stawach sieja dorasta do narybku letniego, żywiąc się naturalnym pokarmem występującym w stawach – planktonem z rodziny Daphniidae.
W maju ryba osiąga wielkość między 2 a 6 cm, a waży od 0,1 do 0,5 grama. Jest wystarczająco duża i odporna, aby wypuścić ją do jezior.
Dlaczego zarybienia sieją odbywają się nocą? - 1 powód.
Sieja dorastała w stawach, ale żeby wpuścić ją do jeziora, musimy ją odłowić. Jak to robimy?
Narybek letni siei wabi się przy pomocy światła elektrycznego, do którego m.in. sielawa i sieja lgną we wczesnym stadium swojego rozwoju. Wynika to z charakterystycznej budowy oka ryby tych gatunków. Jest to zjawisko tzw. fototaksji dodatniej, które zanika na dalszym etapie ich życia.
To zjawisko jest z powodzeniem wykorzystywane przez rybaków w procesie odłowu małej ryby.
Po nastaniu zmierzchu kieruje się światło lamp na powierzchnię lustra wody, co skupia narybek w jednym miejscu na stawie. Rybacy otaczają narybek włoczkiem i delikatnie przenoszą na baseny transportowe.
Po napełnieniu 4 basenów z wodą wyposażonych w system natleniania, rybacy tej samej nocy transportują narybek na wytypowane jeziora.
Aby do jezior trafiła mała sieja rybacy przeprowadzili w maju takie akcje kilkukrotnie.
Wymagają one dobrej organizacji i współpracy 5-7 osobowego zespołu. To przygotowanie transportu, dojazd, rozstawienie specjalistycznego sprzętu, staranne odłowienie narybku i przeniesienie go na baseny, transport na jeziora i ostatni etap – ZARYBIENIE.
Cała akcja zaczyna się ok. 18:00 a kończy ok. 2:00 w nocy.
2 powód nocnych zarybień!
Zarybienia sieją przeprowadzamy najpóźniej do godz. 2:00 w nocy, zanim jeszcze zacznie świtać. Dlaczego?
Pozwala to uniknąć potencjalnego ataku ryb drapieżnych na małą sieję. Gdyby robiło się to w ciągu dnia, jest bardzo prawdopodobne, że drapieżniki, np. okoń zaatakuje wpuszczany narybek i kilkumiesięczna praca nie przyniesie efektu.
Dodatkowo rybacy typują do zarybień zaciszne zatoki, które mają połączenie z głębokimi partiami jeziora, w których ten gatunek naturalnie występuje. Zarybianie przeprowadzają z brzegu – spuszczają ryby z basenu wężem o odpowiedniej średnicy.
Ryba, która ma od 2 do 6 cm jest na tyle silna, że po wypuszczeniu swobodnie przemieszcza się w dogodne dla niej strefy jeziora i skutecznie pokonuje falowanie na jeziorze.
Wszystkie te zabiegi zwiększają szanse na przeżycie narybku siei w warunkach naturalnych.
Od momentu zarybienia sieja osiąga wielkość powyżej wymiaru ochronnego (35 cm) w ciągu 3-4 lat.
Dzięki temu, że przeprowadzamy zarybienia sieją rokrocznie w jeziorach znajdują się wszystkie roczniki - od najmniejszych do tych, które osiągnęły wymiar ochronny oraz okazy.
5,2 kg sieja - rekord Polski
Sieja jest gatunkiem, który zdobywa co raz większe uznanie wśród wędkarzy. Od lat poławiana była z lodu na mormyszkę lub blaszkę imitująca stynkę. Nie jest to jednak jedyna metoda, na którą można ją złowić. Przykładem jest rekord Polski, który padł na jeziorze Miłoszewskim w 2022 r. Wędkarz złowił okaz ważący 5,2 kg. Ryba została złowiona z gruntu na zestaw karpiowy.
Dzierżawca jeziora (łowiska specjalnego) zarybia je od ponad 10 lat narybkiem siei, który został wyhodowany właśnie w naszym Gospodarstwie.
Poniżej zdjęcie okazu siei złowionego na jeziorze Pluszne. Co ciekawe po zbadaniu przewodu pokarmowego okazało się, że żywił się stynką.
Co najważniejsze sieja potrzebuje bardzo czystego środowiska do bytowania, natlenienia do dna. Gospodarstwo Rybackie Szwaderki prowadzi monitoring środowiskowy poprzez regularne badania termiczno- tlenowe jezior. Naszym obowiązkiem, wędkarzy i turystów jest dbanie o ochronę środwiska naturalnego.
Zarybienie narybkiem letnim siei na poszczególnych jeziorach (2023 r.):
1. Mielno – 40 tys. sztuk
2. Tymawskie – 20 tys. sztuk
3. Gąsiorowskie – 20 tys.
4. Maróz – 50 tys.
5. Święte – 10 tys.
6. Pluszne – 150 tys.
7. Łańskie – 130 tys.
8. Ustrych – 20 tys.
9. Gim – 10 tys.
10. Dłużek – 80 tys.
11. Duże Łabuny – 20 tys.
12. Wenik – 10 tys.
13. Kownatki – 45 tys.
14. Zawadzkie – 15 tys.
15. Wielki Omin – 5 tys.
16. Czarne k. Świerkocina – 5 tys.
Razem: 630 tys. sztuk
Kategoria: Aktualności, Zarybienia Tagi: podchowanie narybku, sieja, wylęgarnia, zarybienie