26 marca 2025
Kategoria:
Porady
26 lutego 2025
Ryba bez ości dla dzieci – czyli jak zrobić filet z pstrąga
18 kwietnia 2013
Porady Wojtka Charewicza cz.2 - przygotowywanie ryb
Porad na temat prawidłowego przygotowywania ryb udziela Wojciech Charewicz.
Zapach mułu może być tez spowodowany niedokładnym skrobaniem ryb. Łowione w sezonie letnim, mogą mieć nieswoisty zapach pochodzący od rozwijających się w ciepłej wodzie glonów. Glony te często pozostają przy skórze, pod łuską. Dlatego po oskrobaniu z łuski, dobrze jest dokładnie oskrobać jeszcze samą skórę, aż stanie się jasno-szara.
Dodanie soku z cytryny do kawałków surowej ryby przed smażenie powoduje...
16 kwietnia 2013
Porady Wojtka Charewicza cz.1 - przechowywanie ryb
Porad na temat prawidłowego przechowywania ryb udziela Wojciech Charewicz.
Ryby drapieżne, mające woreczek żółciowy powinno się patroszyć najpóźniej w 30 minut po ubiciu. Potem często woreczek żółciowy pęka i rozlewa się nadając tuszy wątrobiany kolor i gorzki posmak.
Ryby złowione i wypatroszone bardzo dobrze się przechowuje latem, i przewozi jeśli przełożyć je i ich wnętrza...

