17 grudnia 2024
Aromatyczny karp pieczony - świąteczny przepis

Aromatyczny karp pieczony z marchewką, cebulą i grzybami.
W polskiej kuchni zazwyczaj serwujemy na Święta smażonego karpia.
A czy jadłeś kiedyś pieczonego karpia?
Jest delikatny, soczysty, nie taki tłusty jak smażony, po prostu pyszny! Można go przyrządzić na różne sposoby. Polecamy przepis, który najczęściej przyrządzamy w Szwaderkach na Święta. Spróbujesz?
Składniki (2-3 porcje, w zależności od wielkosci płata)
> Płat karpia – 1 szt. [GDZIE KUPIĆ]
> Cebula – 1 szt.
> Marchewka – 2 szt.
> Suszone grzyby – do smaku (np. kania ~ 15g)
> Masło – 50g
> Sól, pieprz
Przygotowanie
- Karpia kroimy na kawałki, przyprawiamy go solą i pieprzem.
- Obraną marchewkę kroimy w talarki, a cebulę w pióra. Warzywa delikatnie solimy i ok. 3/4 z nich przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodajemy suszone grzyby. Idealnie sprawdza się kania (ale inne też będą świetne!).
- Następnie układamy wśród warzyw i grzybów pokrojonego na kawałki karpia - najlepiej skórą do dołu. Na wierzch ryby układamy pozostałą 1/3 część warzyw oraz pokrojone w plastry masło.
- Najlepiej układać po 1 warstwie ryb, tak aby każdy kawałek był zanurzony w sosie w trakcie pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Piec pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Przygotowanie karpia przed pieczeniem
PS - W innej wersji tego przepisu dodajemy na dno naczynia trochę domowego sosu pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki. Danie wychodzi równie pyszne!
Karp pieczony z marchewką, cebulą i grzybami
Karp bardzo dobrze komponuje się z pieczonymi jednocześnie ziemniakami i buraczkami na ciepło
Kategoria: Aktualności, Przepisy kulinarne Tagi: karp, przepisy kulinarne, ryby świeże