17 grudnia 2024

Aromatyczny karp pieczony - świąteczny przepis

img-3382heic-compressed

Aromatyczny karp pieczony z marchewką, cebulą i grzybami.

W polskiej kuchni zazwyczaj serwujemy na Święta smażonego karpia.

A czy jadłeś kiedyś pieczonego karpia?

Jest delikatny, soczysty, nie taki tłusty jak smażony, po prostu pyszny! Można go przyrządzić na różne sposoby. Polecamy przepis, który najczęściej przyrządzamy w Szwaderkach na Święta. Spróbujesz? 

Składniki (2-3 porcje, w zależności od wielkosci płata)

> Płat karpia – 1 szt. [GDZIE KUPIĆ]

> Cebula – 1 szt.

> Marchewka – 2 szt.

> Suszone grzyby – do smaku (np. kania ~ 15g)

> Masło – 50g

> Sól, pieprz

Przygotowanie

  • Karpia kroimy na kawałki, przyprawiamy go solą i pieprzem. 
  • Obraną marchewkę kroimy w talarki, a cebulę w pióra. Warzywa delikatnie solimy i ok. 3/4 z nich przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodajemy suszone grzyby. Idealnie sprawdza się kania (ale inne też będą świetne!).
  • Następnie układamy wśród warzyw i grzybów pokrojonego na kawałki karpia - najlepiej skórą do dołu. Na wierzch ryby układamy pozostałą 1/3 część warzyw oraz pokrojone w plastry masło. 
  • Najlepiej układać po 1 warstwie ryb, tak aby każdy kawałek był zanurzony w sosie w trakcie pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Piec pod przykryciem przez około 1 godzinę

Przygotowanie karpia przed pieczeniem

PS - W innej wersji tego przepisu dodajemy na dno naczynia trochę domowego sosu pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki. Danie wychodzi równie pyszne!

Karp pieczony z marchewką, cebulą i grzybami

Karp bardzo dobrze komponuje się z pieczonymi jednocześnie ziemniakami i buraczkami na ciepło

Kategoria: Aktualności, Przepisy kulinarne Tagi: karp, przepisy kulinarne, ryby świeże