2 sierpnia 2023
5950 sztuk węgorzy wpuściliśmy do 9 jezior

Zgodnie z harmonogramem, w czerwcu 2023 r. zarybiliśmy jeziora narybkiem podchowanym węgorza. Do okolicznych jezior trafiło 140 kg węgorza, czyli prawie 6000 sztuk. Pojedyncza ryba ważyła ok. 20 g i mierzyła 20 cm.
Przeczytaj skąd pochodzi narybek węgorza!
Aby węgorz mógł przystąpić do tarła, musi odbyć bardzo długą wędrówkę. Dorosłe osobniki najpierw wędrują rzekami do morza Bałtyckiego, a potem przemieszają się do odległego morza Sargassowego.
Dwa lata po tarle małe węgorze (węgorz szklisty) niesione prądami oceanicznymi docierają do wybrzeży Europy. Narybek węgorza szklistego jest tam odławiany i trafia do gospodarstw specjalizujących się w podchowie tego gatunku. Cykl podchowowy węgorza zaczyna się na początku roku, a kończy się w czerwcu. W tym czasie ryba osiąga wielkość 10-20 gr.
Dlaczego węgorz jest odławiany, kiedy dotrze do Europy?
Węgorz jest odławiany u wybrzeży Europy, ponieważ jest mu bardzo trudno dotrzeć dalej do zbiorników słodkowodnych, zwłaszcza gdy nie mają one połączenia z dużymi rzekami i morzem. Ponadto w związku z rozwojem cywilizacji węgorze napotykają w swej wędrówce na coraz liczniejsze przeszkody – np. tamy, czy elektrownie wodne.
Dlatego tak ważne są podchowy i zarybienia węgorzem.
W Gospodarstwie Rybackim Szwaderki przeprowadzamy je każdego roku. Materiał zarybieniowy kupujemy od gospodarstw, które specjalizują się w podchowie węgorza. W ciągu 10-lecia (od 2013 r.) zainwestowaliśmy na zakup narybku węgorza kwotę ponad 0,5 miliona zł. W naszych wodach węgorz występuje dzięki stałej gospodarce rybackiej.
Od momentu zarybienia 20-gramowym węgorzem, gatunek ten potrzebuje 6-8 lat, aby dorosnąć do ryby powyżej wymiaru ochronnego.
Węgorz - wyzwanie dla akwakultury.
Największym wyzwaniem współczesnej akwakultury jest opracowanie metody rozrodu kontrolowanego węgorza, gdyż stan ekologiczny środowiska oraz liczne zapory na rzekach powodują, że naturalna populacja węgorza europejskiego z roku na rok jest coraz mniejsza.
Z tego też wynika wysoka cena tego gatunku, który obok sielawy jest rozpoznawalnym produktem Warmii i Mazur. Węgorz jest bardzo cenną rybą zarówno wędkarsko, jak i kulinarnie.
Zarybienia węgorzem w 2023 r. w liczbach:
Jezioro Łańskie – 35 kg (1750 szt.)
Pluszne – 35 kg (1750 szt.)
Mielno – 10 kg (500 szt.)
Maróz – 20 kg (1000 szt.)
Kiernoz Wielki – 5 kg (250 szt.)
Kownatki – 10 kg (200 szt.)
Gim – 5 kg (100 szt.)
Omulew – 10 kg (200 szt.)
Dłużek – 10 kg (200 szt.)
Razem: 140 kg (5950 szt.) narybku
Zobacz zdjęcia z tegorocznych zarybień węgorzem:
Kategoria: Zarybienia Tagi: węgorz, zarybienie