Ryby wędzone

Ryby wędzone ze SzwaderekJakie ryby wędzimy?

Przede wszystkim ryby, które otrzymujesz od nas pochodzą z najczystszego i najbardziej urokliwego zakątka naszego regionu – południowej części Pojezierza Olsztyńskiego. To tutaj prowadzimy odłowy w czystych jeziorach oraz hodujemy ryby w tradycyjny, naturalny sposób. Na miejscu, w Szwaderkach, posiadamy również całą infrastrukturę łącznie z wędzarnią. „Dziś ryba złowiona – dziś uwędzona” to nasza dewiza.

W naszej ofercie znajdziesz wędzonego pstrąga, jesiotra, sieję, sielawę, karpia, leszcza, lina, bolenia i węgorza. W stałej sprzedaży dostępne są ryby hodowlane: pstrąg, jesiotr i karp. Dostępność pozostałych gatunków uzależniona jest od pory roku i wyników połowów.

Jak wędzimy?

Ryby wędzimy w naszej wędzarni w Szwaderkach. Przed wędzeniem są starannie, ręcznie czyszczone i poddawane procesowi solenia w specjalnie dobranej solance.
Abyś otrzymał zawsze tak samo smaczną, najwyższej jakości rybę, wędzenie odbywa się w wędzarniach pozwalających na kontrolowanie parametrów. Sam proces odbywa się w sposób jak najbardziej tradycyjny: w gorącym dymie drzewnym (przeważnie olcha lub buk), bez żadnych innych dodatków.

Ryby wędzone nie zawierają żadnych sztucznych konserwantów. Do zakonserwowania wystarcza naturalny dym drzewny oraz odpowiednio dobrana temperatura w trakcie wędzenia.