Karp na Święta

Karp ze Szwaderek na wigilię.Karpie ze Szwaderek, które sprzedajemy w grudniu na wigilijne stoły rosną w naturalnych stawach ziemnych aż 3 lata począwszy od wylęgu aż do ryby handlowej o wadze od 2 do 3 kg.

Dlaczego aż tak długo? To dlatego, że cykl hodowlany karpia jest zgodny z rytmem natury i unikalny w skali światowej, charakterystyczny tylko dla Europy Środkowo-Wschodniej.

Przed Świętami Bożego Narodzenia karp z naturalnej hodowli ze Szwaderek będzie do nabycia w naszych stałych punktach:

  • W Szwaderkomobilu w Olsztynie:
    • na targowisku przy ul. Grunwaldzkiej, w każdy wtorek, piątek i sobotę, w godz. 6:45 - 12:45
      UWAGA: przed Świętami będziemy na targowisku dodatkowo także w czwartek (21 grudnia)
    • pod Tesco na ul. Hanki Sawickiej, w każdą środę i piątek, w godz. 7:00 - 12:30
    • pod CH Viktor, skrzyżowanie Piłsudskiego-Dworcowa, w każdy wtorek, czwartek i sobotę, w godz. 7:00 - 12:30
  • W Szwaderkach: codziennie, w godz. 9:00-17:00

 

Cykl hodowli karpia ze Szwaderek:

Karp ze Szwaderek - infografika

Poznaj szczegóły dlaczego warto wybrać karpia ze Szwaderek.

W trakcie całego cyklu karpie począwszy od wylęgu do narybku i kroczka (dwulatki) aż do ryby gotowej na wigilijne stoły są kilkakrotnie przenoszone do różnych stawów i dwukrotnie zimowane. W Szwaderkach cykl hodowlany rozpoczyna się w stawach Narzym położonych w kotlinie leśnej o naturalnym spadku terenu i specyficznym mikroklimacie. W takich warunkach przy udziale energii słońca, które ogrzewa wodę w stawach narybkowych małe karpie żywią się pokarmem naturalnym: planktonem, bentosem, ślimakami, larwami owadów. Cykl ten kończy się odłowem w październiku, a małe narybki karpia są transportowane do Szwaderek do specjalnie przygotowanych głębokich stawów tzw. zimochowów w celu przezimowania ich aż do wiosny przyszłego roku.

Na wiosnę po zejściu lodów narybek z zimochowów jest odławiany i przenoszony do dużych stawów ziemnych w obiekcie Szwaderki i Kurki gdzie rozpoczyna się drugi cykl hodowlany. W tym czasie karpie żywią się pokarmem naturalnym i dodatkowo dostają pszenicę jako karmę energetyczną. Pszenica pochodzi od zaprzyjaźnionych producentów w regionie Warmii z Gospodarstwa Rolnego Łajsy. W październiku kończy się drugi cykl hodowlany i ponownie następuje odłów, którego efektem jest karp dwuletni tzw. kroczek. Karpie kroczki podobnie jak narybki są przenoszone do głębokich stawów – zimochowów i tu przebywają aż do wiosny.

Na kolejną wiosnę po zejściu lodów kiedy tylko robi się ciepło karpie kroczki są odławiane i przenoszone do dużych stawów ziemnych w Szwaderkach i Kurkach i tak rozpoczyna się trzeci cykl hodowlany. Podobnie jak wcześniej karpie żywią się planktonem, bentosem, larwami owadów, ślimakami, małymi rybami (tak, tak duży karp jest też drapieżnikiem) ze stawów i dodatkowo dostają pszenicę taką samą, z której produkuje się chleb i bułeczki czyli najbardziej naturalny pokarm jaki powstaje w przyrodzie. Na koniec ostatniego cyklu hodowlanego przeprowadza się odłowy w ostatniej dekadzie października. W zależności od warunków klimatycznych karpie pod koniec trzyletniego cyklu hodowlanego uzyskują wagę od 2 do 3 kg.

Do momentu sprzedaży świątecznej czyli przez okres około dwóch miesięcy ryby znajdują się w stawach-magazynach z dużą ilością przepływającej czystej wody z rzeki Marózki. Ostatni etap jest bardzo istotny dla smaku karpia. W tym czasie ryby nie żerują przy dnie, w związku z tym ich smak nabiera więcej wyrazu i traci mulisty posmak. Tak przygotowanego, naturalnego, regionalnego karpia sprzedajemy w grudniu na wigilijne stoły zgodnie z naszą piękną polską tradycją.

To właśnie ze względu na naturalność hodowli mięso karpia z naszych stawów ma wysokie walory kulinarne i prozdrowotne.

Ryby będą dostępne jako patroszone, tusze, płaty i filety. Karp żywy będzie dostępny tylko na miejscu w Szwaderkach.

W Szwaderkach filety z karpia dodatkowo nacinamy specjalną maszynką rozdrabniającą ości międzymięśniowe na minimalne kawałeczki, które są niewyczuwalne podczas jedzenia.

Wesołych Świąt i smacznego :-)