17 lutego 2016

Sałata lodowa z wędzoną sieją

salata-lodowa-z-wedzona-sieja-szwaderki

Sieja wędzona należy do najdroższych ryb. Warto ją podać w postaci sałatki. Wtedy z jednej półkilogramowej ryby można przygotować ok. 10 porcji wykwintnej przystawki.

Taka sałatka ma też taką zaletę, że nie pozostawia po jej zjedzeniu intensywnego zapachu wędzonej ryby w ustach, co jest istotną i ważną cechą potraw podawanych na większych przyjęciach.

Składniki:

  • 150 g wędzonej siei
  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • 2 jaja na twardo
  • połówka jabłka
  • 6 plastrów ogórka
  • rzodkiewka

    Sos:
  • łyżka oleju lnianego
  • łyżka wody
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Sałatę lodową porwać w dłoniach na kawałki
  2. Mięso siei pozbawić skóry i ości. Połamać na niewielkie kawałki i wyłożyć na sałatę lodową.
  3. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na sałacie.
  4. Udekorować ogórkiem, rzodkiewką i cienkimi paskami jabłka.
  5. Przygotować sos: do małego słoiczka wlać olej, ocet, miód i wodę. Zakręcić słoiczek i dobrze wstrząsnąć. Dokładnie wymieszanym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 110,55 kcal
  • Wartość energetyczna 463 kJ
  • Białko ogółem 10,18 g
  • Tłuszcz 4,87 g
  • Węglowodany 6,67 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: sieja