25 lutego 2016

Pulpety z karpia w sosie pomidorowym

pulpety-z-karpia-szwaderki

Dziś trochę bardziej pracochłonna potrawa, ale za to jakże smaczna i delikatna. Zabieramy sie za pulpety z karpia...

Składniki:

  • 250 g filetów z karpia
  • pół szklanki tartej marchwi
  • pół szklanki tartego selera
  • 3 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki pokrojonego koperku
  • łyżka ugotowanego ryżu
  • mała cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz – do smaku
  • sos pomidorowy

    Sos:
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 6 połówek pomidorów suszonych w zalewie ziołowej
  • 2 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. ilet zmielić w maszynce wraz z ugotowanym ryżem (żeby nie było czuć ziarenek w masie).
  2. Cebulę przesmażyć na łyżce oleju. Wystudzić i zmielić w maszynce.
  3. Startą na drobnej tarce marchew i pietruszkę przesmażyć na patelni po cebuli.
  4. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem około 1cm ponad poziom kaszy i odstawić żeby wciągnęła wodę.
  5. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolitą masę.
  6. Przygotować sos: koncentrat wymieszać z jogurtem. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek zmiażdżyć dłonią i rozgnieść nożem. Dodać do sosu. Stopniowo dolać oliwę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  7. Zagotować w garnku 5 szklanek wody z łyżeczką soli i 3 łyżkami przyprawy do zup w płynie. Formować w dłoniach pulpeciki wielkości orzecha włoskiego (14 sztuk) i rzucać na gotującą się wodę. Gotować 2 minuty od momentu spłynięcia pulpecików pod wierzch wrzątku. W sumie gotować nie dłużej niż 5 minut.
  8. Pulpety podawać gorące polane zimnym sosem i posypane szczypiorkiem.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 109,14 kcal
  • Wartość energetyczna 457,34 kJ
  • Białko ogółem 7,35 g
  • Tłuszcz 6,22 g
  • Węglowodany 7,87 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: karp