14 stycznia 2016

Karp w galarecie

karp-w-galarecie-szwaderki

Rada na początek...

Aby łatwo wydobyć zastygniętą galaretkę z miseczki, wystarczy lekko ogrzać jej dno w dłoniach lub włożyć pod strumień ciepłej wody. Wówczas pod wpływem zmiany temperatury przylegająca do ścianek szkła galaretka lekko się rozluźni. 

Następnie miseczkę należy przykryć talerzykiem i energicznym ruchem odwrócić ją do góry dnem.

Składniki:

  • 250 g fileta z karpia
  • 2,5 szklanki wody
  • pół marchewki
  • ¼ selera
  • pół dużej cebuli
  • listek laurowy
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • 3 łyżeczki czubate żelatyny
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • ziarenka groszku lub kukurydzy – do  dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ugotować bulion. Do garnka wlać wodę i zagotować. Do wrzątku włożyć marchew, selera, cebulę, pieprz, ziele i listek. Gotować 30 minut.
  2. Warzywa wyjąć, marchew odłożyć na bok, a bulion przecedzić przez sitko.
  3. Na gotujący się bulion warzywny włożyć fileta z karpia. Gotować na bardzo wolnym ogniu. Jeśli filet jest świeży, trzeba gotować 5 minut, ale jeśli mamy zamrożonego karpia, wtedy należy go gotować przez 8 minut.
  4. Po tym czasie mięso wyjąć, a w gorącym bulionie rozpuścić żelatynę i odstawić ją do ostygnięcia. Do chłodnego wywaru dodać koperek i przyprawę do zup w płynie.
  5. Ugotowane mięso z karpia porcjować dowolnie.
  6. Przygotować naczynia – mogą być miseczki, plastikowe kubeczki, filiżanki, salaterki.
  7. Na dno naczynia wlać łyżkę galarety (żeby części warzyw nie przylegały bezpośrednio do ścianek naczynia). Gdy zastygnie, położyć plasterki marchwi, groszek lub kukurydzę. Zalać odrobiną galarety i odczekać, aż stężeje, dzięki czemu ozdobne części nie zmieszają się nam z pozostałą częścią galaretki.
  8. Na zastygniętą powierzchnię wyłożyć pokrojone mięso z ryby i zalać pozostałą częścią roztworu.
  9. Pozostawić do zastygnięcia. Przed konsumpcją delikatnie wyjąć z miseczki, kładąc dnem do góry.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 74,35 kcal
  • Wartość energetyczna 311,17 kJ
  • Białko ogółem 11,45 g
  • Tłuszcz 2,21 g
  • Węglowodany 3,70 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: karp