18 sierpnia 2015

Kotlety z małych leszczy

kotlety-z-malych-leszczy-szwaderki

Z leszczem olbrzymem w kuchni można zrobić wszystko. Ma on tłuste, delikatne i smaczne mięso, a jego ości są tak duże, że nie stanowią zagrożenia nawet dla niedoświadczonych rybojadów. Ale małe leszcze to też smakołyk! Wszystko zależy od tego, jak zostaną przyrządzone.

Ja nie wymyśliłem niczego nowego. Uwielbiam je smażone i marynowane w octowej zalewie. Typowo mazurskie. A jeszcze lepiej mi smakują w postaci kotletów z patelni. Są rewelacyjne. Wprawdzie ta potrawa wymaga troszkę pracy i sprzętu (maszynka do mielenia), ale warto ją przyrządzić. Można podawać ją z frytkami, ryżem, ziemniakami lub gotowaną na sypko fasolą oraz z kiszoną kapustą, mizerią ze śmietaną, pomidorami z cebulą i śmietaną (do wyboru).

Składniki:

  • kilogram małych leszczy sprawionych, bez głów i płetw
  • 2 średnie marchewki ugotowane na półmiękko
  • pół szklanki korzenia selera ugotowanego na półmiękko
  • pół szklanki korzenia pietruszki ugotowanego na półmiękko
  • białko z 2 jaj
  • średnia cebula
  • pół kostki masła extra (125 dag)
  • pół szklanki śmietany kwaśnej 18%
  • ⅓ szklanki posiekanego kopru
  • ⅓ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego grubo
  • płaska łyżka stołowa soli
  • bułka tarta pół szklanki
  • olej roślinny do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oskrobane leszcze (bez głów i płetw, ale z ośćmi i kręgosłupami) zemleć razem z ugotowanymi warzywami i cebulą, używając średniej grubości sita.
  2. Dodać do masy zmiękczone masło, śmietanę, posiekany koper, pieprz ziołowy, czarny i sól. Wymieszać, ale nie wyrabiać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Jeśli masa jest za luźna, żeby lepić kotlety, należy dodać bułki tartej lub łyżkę kaszy manny.
  3. Lepić kotlety o wadze ok. 5 dag, panierować w tartej bułce i smażyć na złoto.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 259,15 kcal
  • Wartość energetyczna 1084,75 kJ
  • Białko ogółem 5,47 g
  • Tłuszcz 25,23 g
  • Węglowodany 3,98 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: leszcz