21 sierpnia 2014

Pstrąg grillowany na desce

pstrag-grillowany-na-desce

Metodę tą zaliczam do czegoś pośredniego pomiędzy pieczeniem i wędzeniem. Jak zwał tak zwał, efekt jest naprawdę wspaniały, a pracy przy tym tyle co nic.

Tak przyrządzone filety z dużych pstrągów uwielbiał Pierre Trudeau - dwukrotny premier Kanady (1968-1979 i 1980-1984). Kontrowersyjny to był polityk. W stroju i zachowaniu preferował luz. Nosił długie włosy, sandały, lekko przechylone na bakier kapelusze. Miał cięty język i nie uznawał autorytetów. Uwielbiał smaczną i wykwintną kuchnię, jak każdy frankoński Kanadyjczyk.

Jedno trzeba sobie zapewnić wcześniej - zapas desek, a przynajmniej jednej na początek. W Kanadzie używają desek cedrowych. W Polsce zrobiłem sobie deseczki z olchy. Moim zdaniem ryby na nich grillowane są smaczniejsze. Wymiary najpraktyczniejsze oscylować powinny w granicach 1 cm grubości, 14-16 cm szerokości i 40 cm długości. Deski Muszą być heblowane. Bo są odporniejsze na zapalenie w porównaniu do desek nieheblowanych. Poza tym deska heblowana jest estetyczna i higieniczna jeśli zdecydujecie się podać ją z grillowaną rybą wprost na stół.

Składniki:

  • filet z dużego pstrąga o wadze ok. 1 kg
  • ⅓ szklanki sosu sojowego (najlepiej jasnego)
  • 2 łyżki stołowe masła
  • deseczka heblowana olchowa, moczona w wodzie minimum przez 4 godziny
  • grill (gazowy lub węglowy) z pokrywą

Przygotowanie:

  1. Deskę trzeba moczyć w czystej wodzie. Pamiętajcie, że cały smaczek grillowanej ryby ma się kręcić wokół smaku i zapachu wędzonki, toteż nie używajcie chlorowanej wody z kranu.
  2. Filet ze skórą dokładnie odczyścić z ości. Umyć w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli filet jest mokry, źle wchłania sos sojowy.
  3. Filet pokroić na 5-6 porcji. Przełożyć do miski i zalać sosem sojowym na pół godziny. Miskę przykryć ściereczką lnianą. Nie powinno się przykrywać ryby w marynacie szczelną przykrywką, żeby zapach i smak przyprawy nie zdominował smaku ryby.
  4. Kiedy ryba się marynuje, mamy wtedy czas na rozpalenie grilla, który musi dobrze się nagrzać (a nawet bardzo dobrze!). Jeśli użyjecie grilla gazowego, wystarczy dać maksymalny płomień przez 15 minut przy zamkniętej pokrywie.
  5. Kawałki pstrąga ułóżcie na mokrej desce skórą do dołu. Kiedy grill będzie dobrze rozgrzany, połóżcie deskę z pstrągiem na ruszcie grilla i zamknijcie klapę. Przy gazowym grillu zmniejszcie płomień na średni. Po 15. minutach łosoś będzie doskonały. Cieńszym filetom wystarczy 10 minut. W czasie grillowania pilnować, żeby deska nie zaczęła się palić. Dobrze jest mieć pod ręką przygotowaną wcześniej butelkę z wodą. Wtedy wystarczy pokropić ją wodą. Grillowanej rybie to nie zaszkodzi.
  6. Wyjmując deskę z grillowanymi kawałkami ryby, trzeba zabezpieczyć dłonie rękawicami żaroodpornymi, bo deska będzie bardzo gorąca.
  7. Na gorącą jeszcze rybę ułożyć płatki świeżego masła extra.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 167 kcal
  • Wartość energetyczna 700,38 kJ
  • Białko ogółem 17,02 g
  • Tłuszcz 10,48 g
  • Węglowodany 1,62 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: grill, pstrąg