14 kwietnia 2014
Sałatka Wielkanocna z wędzonym filetem z pstrąga
Wiosna ruszyła na całego i coraz bliżej Święta Wielkanocne. Obok tradycyjnych wędlin i bogatych mazurków polecamy na świąteczny stół pyszną, lekką, wiosenną i przede wszystkim łatwą i szybką w przygotowaniu Sałatkę Wielkanocną. Mimo jej prostoty kompozycja ta jest wyjątkowo aromatyczna i apetyczna. Co ciekawe sałatka nie potrzebuje żadnych przypraw ani soli, choć oczywiście mozna ją przyprawić wedle uznania.
Podstawowym składnikiem jest tu nasza nowość, czyli wędzone filety z pstrąga.
Składniki:
Przygotowanie:
Rukolę poprzerywać na kawałki, dodać kiełki, a następnie ogórek i awokado pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować rybę: zdjąć skórę z fileta, usunąć resztę ości. Ości międzymięśniowe ułożone są w rzędzie wzdłuż fileta i aby szybko je usunąć filet należy przełamać – wtedy łatwo dostaniemy się do ości np. widelcem. Całość posypać słonecznikiem i skropić oliwą z oliwek. Sałatkę można udekorować plasterkami pomidorów koktajlowych.
Smacznego.
Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: pstrąg