21 lutego 2014

Szczupak w maśle czosnkowym

szczupak-w-masle-czosnkowym

Chciałbym wszystkim fanom ryb pochodzących z Gospodarstwa Rybackiego Szwaderki zaproponować danie ze szczupaka, którego pierwowzorem jest sposób podawania krabów i homarów.

Pomysł przywiozłem z północnej Kanady. A pochodzi od Jeana Burrosy – Nowofundlandczyka, z którym polowałem kilka sezonów na łosie i niedźwiedzie. Jean nauczył mnie, jak można z czystych filetów rybnych pokrojonych w kawałki i obgotowanych w posolonej wodzie przygotować coś, co smakuje jak homar. Jest to jednocześnie pomysł na bardzo wykwintne danie. Szczupak jest tu świetnym zamiennikiem, jednak koniecznie musi być świeży i oczyszczony z ości.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów ze szczupaka (można użyć okonia lub sandacza)
  • pół kostki masła extra (125 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny (niekoniecznie, gdyż w oryginalnym przepisie cytryny nie było)
  • 2 czubate łyżki stołowe soli
  • 2 l wody

Przygotowanie:

  1. Zagotować w garnku wodę z solą.
  2. Filety ze szczupaka pokroić na niewielkie kawałki (2–3 centymetrowe).
  3. Wrzucić pokrojoną rybę do gotującej się solanki. Garnek przykryć przykrywką. Kiedy woda ponownie zacznie się gotować, wyłączyć palnik, a rybę pozostawić jeszcze na 1–2 minuty we wrzątku.
  4. Masło rozpuścić w rondelku i dodać roztarty czosnek. Posolić je szczyptą soli.
  5. Kawałki ryby wyjąć z wrzątku cedzakową łyżką. Najważniejsze, żeby ich nie przegotować, a jedynie sparzyć. Będą wtedy soczyste i delikatne w konsystencji.
  6. Kiedy kawałki ryby odciekły chwilę, podawać na talerzu polane masłem czosnkowym.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 202,38 kcal
  • Wartość energetyczna 846,18 kJ
  • Białko ogółem 16 g
  • Tłuszcz 16,01 g
  • Węglowodany 1,11 g

Wojciech Charewicz

 

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: szczupak