16 sierpnia 2013

Drugie zarybienie węgorzem w 2013

zarybienie-wegorzem-ii-szwaderki

1 sierpnia 2013 roku dokonaliśmy kolejnego już w tym sezonie zarybienia węgorzem. Nasi specjaliści, zgodnie z założeniami prawidłowej gospodarki rybackiej, wytypowali dwa obwody rybackie do których trafiły ryby. Dokładne dane przedstawiamy poniżej:

  • OR Jezioro Maróz – 150 kg ( 1500 sztuk węgorza)
  • OR Jezioro Pluszne – 150 kg ( 1500 sztuk węgorza)

Jak widać na zdjęciach poniżej tym razem materiał zarybieniowy był dużo większy niż ten wprowadzany wiosną, jedna sztuka węgorza ważyła około 100 gram.

Węgorz to wyborowa ryba o wysokich walorach smakowych oraz zdrowotnych. Niestety w wodach całego kraju pogłowie tego jakże cennego gospodarczo gatunku systematycznie spada. Jest to w dużej mierze związane z utrudnieniami naturalnego rozrodu tych ryb. Spora ich część w ogóle nie dociera na tarliska. Na ryby podejmujące wędrówkę a później także na wylęg czyha wiele niebezpieczeństw, począwszy od chorób, drapieżników, budowli hydrotechnicznych na rzekach, kończąc na kłusownikach. O biologii węgorzy pisaliśmy już więcej przy okazji pierwszych w tym roku zarybień. Zważając na wymienione trudności staramy się odpowiednio zarybiać jeziora podchowanym narybkiem co zapewnia wysoką przeżywalność. Ryby które wprowadzamy do wód są badane przez specjalistów weterynarii przez co mamy pewność o ich zdrowotności.

Czy wiesz, że:

  • krew węgorza jest toksyczna, należy nie dopuszczać do jej kontaktu z otwartymi ranami, traci swoje właściwości pod wpływem temperatury;
  • węgorze częściowo mogą oddychać przez powierzchnię skóry;
  • samce przed tarłem mają srebrzystą barwę;
  • podczas wędrówki tarłowej ryby te, ponieważ unikają światła w dzień płyną na większych głębokościach a w nocy zdecydowanie płycej wykorzystując silniejsze prądy powierzchniowe;
  • prawdopodobnie samce przed tarłem delikatnie podgryzają samice w okolicach powłok brzusznych pobudzając je w ten sposób do złożenia ikry,
  • złożona ikra nie opada na dno lecz dryfuje w wodzie.

Kategoria: Relacje Tagi: wędkarstwo, węgorz, zarybienie