12 czerwca 2013

Zupa rybna z okonków

zupa-z-okonia

Jak często łowicie okonie? Spiningiem, a może spod lodu... a może kupujecie w sklepie? Zapewne lądują na patelni – smażone są przecież wyśmienite. Proponuję jednak coś innego - zupę z okonków.

Składniki na 4 porcje:

  • 20 dag czystych filetów z okonia
  • 1 szklanka pokrojonego w półplasterki pora
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 5-6 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 2 łyżki stołowe masła extra
  • 1 szklanka obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
  • 1 łyżka stołowa ketchupu
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sosu tabasko lub sosu cayen
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W Garnku rozpuścić masło. Wsypać por, cebulę i czosnek. Podsmażyć na złoto mieszając, żeby się nie przypaliły warzywa. Zalać szklanką wody i dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut.
  2. Dodać pomidory, kostki bulionowe, i drugą szklankę wody. Garnek przykryć i dusić na wolnym ogniu 2 - 3 minuty.
  3. Dorzucić pokrojone na kawałki filety z okonków. Dodać ketchup. Doprawić solą, pieprzem i tabaso do smaku.
  4. Jak zupa zacznie się gotować, zsunąć garnek z ognia i zostawić na 5 minut pod przykryciem. Ryba dojdzie idealnie. Kawałki filetów będą delikatne, soczyste i zachowają smak charakterystyczny dla swojego gatunku.

Zupa powinna być gęstawa, gulaszowa. dekorować najlepiej listkami szałwi, bazylii, pietruszki lub szczypiorkiem.

Jeśli zamiast kostek bulionu warzywnego użyć prawdziwego bulionu ugotowanego na rybich głowach i grzbietach z warzywami, zupa będzie miała charakterystyczny smak zupy rybnej. Ta wersja rybnej zupy jest pod tym względem bardzo delikatna. Dlatego uwielbiają ją nawet dzieci.

Wartość energetyczna i odżywcza 100g potrawy:

  • Waga 100,00 g
  • Wartość energetyczna 84,92 kcal
  • Wartość energetyczna 355,31 kJ
  • Białko ogółem 7,82 g
  • Tłuszcz 4,25 g
  • Węglowodany 5,06 g

Wojciech Charewicz

Kategoria: Przepisy kulinarne Tagi: okoń