16 kwietnia 2013

Porady Wojtka Charewicza cz.1 - przechowywanie ryb

porady-przechowywanie-ryb-szwaderki

Porad na temat prawidłowego przechowywania ryb udziela Wojciech Charewicz.


  • Ryby drapieżne, mające woreczek żółciowy powinno się patroszyć najpóźniej w 30 minut po ubiciu. Potem często woreczek żółciowy pęka i rozlewa się nadając tuszy wątrobiany kolor i gorzki posmak.
  • Ryby złowione i wypatroszone bardzo dobrze się przechowuje latem, i przewozi jeśli przełożyć je i ich wnętrza pokrzywami. Pokrzywy, wręcz doskonale, na kilka godzin zatrzymują proces psucia się mięsa ryb.
  • Ryb patroszonych i filetów ryb nie powinno się przesypywać lodem. Bo woda z topniejącego lodu, mimo niskiej temperatury przyspiesza proces psucia się mięsa ryb. Świeże ryby powinno się obłożyć lodem zamkniętym w nieprzepuszczalnych torbach np. plastikowych.
  • Świeże ryby rozpoznamy po czerwonych skrzelach, szklistym oku, i sprężystej tuszy.
  • Ryba nieświeża ma blade lub blado-sine skrzela, mętne oko, a po naciśnięciu tuszy palcem pozostaje dołek.
  • Ryba im świeższa trafi na patelnię, do garnka, piekarnika lub na ruszt – tym smaczniejsza.
  • Mrożone filety ryb przeznaczone do smażenia lub gotowania nie należy rozmrażać.  Trzeba zmyć z filetów lodową skorupę (glazurę) pod bieżącą wodą, osuszyć po zmyciu glazury, panierować i natychmiast smażyć , piec, gotować. Dzięki temu ryba zachowa soczystość i nie będzie się rozpadać.
  • Mrożone filety ryb powinny być pokryte warstewką lodu (glazury). Dzięki temu zamrożony filet nie traci wilgoci. Mrożone filety bez lodowej glazury mogą być przechowywane bardzo krótko, bo będą potem (po usmażeniu) suche i twarde, a jednocześnie będą się rozpadały w czasie termicznej obróbki.
  • Ryby przeznaczone do mrożenia  w warunkach domowych powinno się zamrażać zawsze powkładane pojedynczo do woreczków przeznaczonych do mrożenia produktów żywnościowych. Najlepiej ryby zamrożone trzymać zapakowane szczelnie w 2 lub 3 woreczki foliowe. To uchroni mięso ryb przed przesuszeniem.
  • W lodówce ryby należy przechowywać krótko. Najwyżej jeden dzień. Powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach do przechowywania żywności. Żeby nie pozostawiać w lodówce rybiego zapachu.
  • Ryby hodowlane, zanim trafią do handlu, powinny zostać odpite. Chodzi o przetrzymanie żywych ryb w czystej wodzie bez podawania karmy. Po kilkunastu dniach (zależnie od temperatury wody i kondycji ryb) mięso ryb hodowlanych traci posmak karmy i mułu.

Wojciech Charewicz

Kategoria: Porady Tagi: przechowywanie ryb